Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Банска капама

От ideizajenite.blogspot.com ideizajenite.blogspot.com
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1. Кисело зеле - една средно голяма зелка, нарязана на едро.
2. Месо - тука вариантите са много. Сложете такова месо, каквото предпочитате - пилешко, телешко, свинско, заешко. Варианта от няколко вида е най-добър.
3. Прясна луканк
а - замества традиционната банска кървавица и "дробев" суджук/пресен суджук от прасето, в който преобладава черния дроб/.
4. Ориз - една или две чаени чаши /според предпочитанията/, задължително запържен с мазнина /аз предпочитам олио/.
5. Подправки - черен пипер на зърна, бахар на зърна, дафинов лист и кимион /от този, който расте само в планината и е различен от този в магазините/.
6. Бекон - опция. Замества сланината, която се слага на дъното с кожата нагоре.
7. Сушени сини сливи без костилките - опция. Ние ги предпочитаме.
Не е необходимо добавянето на мазнина. Месото, особено свинската плешка има достатъчно.


Нарязвате зелето и започвате подреждането в съда. Най-отдолу се слагат парчетата бекон, върху него зеле, ориз, месо, подправките и така до горе. Най-отгоре може да се сложи едно цяло зелево листо, за да се задуши ястието по-добре и да не изгори, ако фурната Ви е по-силна.
В никакъв случай не запечатвайте капака с тесто. Ще се чудите после как да го отлепите и ще го повредите като мене. Не е необходимо и алуминиево фолио. Хората не случайно са направили дупка на капака. Сигурно има някакво предназначение!? Аз слагам няколко цели зелеви листа.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер кисело зеле слива свинско телешко пилешко бекон ориз кимион луканка заешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче