Когато приготвяме торта или пай, най-големият ни страх е те да залепнат на дъното на формата. За да избегнем този кошмар, има не едно решение, но често се колебаем между две - да използваме масло или хартия за печене. Нека видим кой е по-добрият избор.
Предимствата на маслото
Маслото често се използва, защото го имаме подръка. Освен това то създава златиста коричка и добавя приятен вкус на печивата.
Поради тези причини маслото често се предпочита при традиционни рецепти за торти, бисквити или мъфини. Недостатъкът е, че при високи температури може да прегори и да остави горчив вкус.
Хартията за печене - удобният съюзник
Хартията за печене е практична, защото улеснява почистването. Идеална е за тези, които искат да избегнат дългото търкане на загорели тави. Също така е по-бърза за използване в сравнение с мазането на формата.
Тя е много подходяща за деликатни печива. Например, ако приготвяте десерт с ронливо тесто, хартията за печене ще ви помогне да го извадите лесно от формата, без да рискувате да повредите формата му.
И като се върнем на въпроса за температурата, хартията за печене е идеалният избор за рецептите, които го изискват, като пица или фокача. Не е обаче подходяща за много течни смеси, които могат да изтекат извън формата.
И недостатъците
Що се отнася до недостатъците, маслото придава този приятен допълнителен вкус, но също така добавя калории и може да затрудни почистването на формата. От друга страна, хартията за печене не винаги е екологична и може да ви струва повече.
Изборът ви ще зависи от приоритетите ви в кухнята и от рецептата, която приготвяте. Ако следвате диета с ниско съдържание на мазнини, заложете на хартията за печене. Но ако вкусът е на първо място, маслото ще остане вашият най-добър приятел.
И последен съвет - ако изберете маслото, добавете и малко брашно върху него във формата, за да предотвратите залепването на вашия сладкиш.