Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Това ли е най-добрият пипер в света

Къде се отглежда и защо трябва да внимаваме с разхищението на подправки


Дълбоко в джунглата на Саравак, най-големият щат на Малайзия, има малки местности с ферми за черен пипер. Яркозелените лозя с разпространената в цял свят подправка, сгушени между стръмни хълмове, изглеждат пълни с живот на фона на заобикалящата ги наоколо зеленина на джунглата.

Черният пипер се култивира предимно от местното население, като например етническата група айбан, в управлявани семейно малки ферми. Това обаче не пречи по никакъв начин продукцията да е с най-високото качество в целия свят.

Пиперът е въведен като стока от китайската общност хака, намираща се в южните части на Саравак, близо до столицата Кучинг. С течение на времето те се изместват в райони с по-градски условия за живеене, а коренното население се премества в техните изоставени ферми за пипер и започва да се занимава с отглеждането му.

Днес тази култура е разпространена в цял Саравак и може да бъде забелязана сред овощни дървета, оризища и зеленчуци. Благодарение на парите от реколтата, децата на местните имат възможност да завършат училище, а остатъкът отива за покриването на ежедневни нужди като бензин за лодките, които служат като транспорт.

Противно на очакванията, белият и черният пипер идват от едно и също растение, третирано обаче по различен начин. За да се получи, узрелите зърна се обират, след което се оставят в платнени чували и се потапят в бистър поток за няколко дни, така че външната обвивка да се отмие преди да се сложат да съхнат на слънце.

Белият пипер принципно придава фин и опушен аромат към всяко ястие, но този от Саравак по-скоро го прави мощен и флорален. В комбинация с пилешко месо например той се превръща в звездата на ястието.

За да се получи черният пипер, зърната се берат точно, когато узреят, оставят се да изсъхнат на слънце, докато придобият характерния си черен цвят.

Отглеждането на тази култура не е никак лесна работа, дори напротив, изисквате се много средства и усилие, особено за онези хора, намиращи се във вътрешността на страната. Транспортните разходи са високи, а близо 90% от черния и белия пипер на Саравак се изнася. Ето защо кулинарните експерти съветват винаги да бъдем внимателни с разхищението на подправки, тъй като не знаем на каква цена те са достигнали до домашните ни кухни.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер бял пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче