Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ризото с костур

Рецепта от северноиталианските езера

50’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Костурът е една от най-добрите сред сладководните риби и филетата му нямат кости, а и са доста лесни за приготвяне, така че е перфектен за много видове рецепти.

Ризотото с костур е силно разпространена рецепта от района на италианските северни езера, на която има доста варианти, разбира се, но точно този е от най-сполучливите.

Освен това, с тази рецепта не хабим и грам материал от рибата, тъй като ще използваме костите и главите, за да си направим бульона, в който ще сварим ориза. Да запрятаме ръкави.

Необходими продукти:

  • 400 г костур
  • 300 г ориз
  • 2 глави лук
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 60 г масло
  • листа от салвия (градински чай)
  • сол
  • морков
  • стъбла от целина
  • дафинов лист, 3 бр.
  • черен пипер на зърна
  • брашно
  • олио

Начин на приготвяне:

  1. От костите и главите на 4-5 от рибите си сваряваме бульон на слаб огън за около 45 мин.
  2. В добре загрят тиган наливаме два пръста олио и изпържваме половината филета от костура като преди това ги овалваме в смес от брашно и сол. Заделяме ги в чиния настрана.
  3. Когато бульонът е готов, измиваме тигана, подсушаваме го с кухненска хартия и го слагаме на силен огън. Разтопяваме малко масло в него и запържваме една глава ситно нарязан кромид лук.
  4. Време е за ориза, който трябва да запържим в отделен тиган за около 2-3 мин. и то без мазнина. Когато зрънцата му започнат да стават прозрачни, поливаме го с виното и оставяме течността да къкри на висока температура до нейното изпаряване.
  5. Изсипваме ориза при лука и наливаме малко от рибния бульон като намаляваме котлона до умерено силен огън. Добавяме ситно нарязаните целина и морков, както и дафиновите листа. Когато бульонът започне да извира, доливаме още и повтаряме процедурата, докато се убедим, че оризът се е сварил добре.
  6. След около 10 мин. връщаме другата половина филета, които са сурови, при останалите съставки и ги оставяме да покъкрят за 15 мин.
  7. Изключваме от котлона, добавяме бучка масло и изчакваме тя да се разтопи от топлината на останалите съставки. Разбъркваме добре с дървена лъжица, а филетата натискаме, за да се разделят на отделни парченца.
  8. Сервираме в подходяща чиния и поставяме изпържената половина от филетата костур най-отгоре.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: риба бяло вино краве масло черен пипер дафинови листа олио лук моркови целина бяло брашно ориз костур салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче