Костурът е една от най-добрите сред сладководните риби и филетата му нямат кости, а и са доста лесни за приготвяне, така че е перфектен за много видове рецепти.
Ризотото с костур е силно разпространена рецепта от района на италианските северни езера, на която има доста варианти, разбира се, но точно този е от най-сполучливите.
Освен това, с тази рецепта не хабим и грам материал от рибата, тъй като ще използваме костите и главите, за да си направим бульона, в който ще сварим ориза. Да запрятаме ръкави.
Необходими продукти:
- 400 г костур
- 300 г ориз
- 2 глави лук
- 200 мл сухо бяло вино
- 60 г масло
- листа от салвия (градински чай)
- сол
- морков
- стъбла от целина
- дафинов лист, 3 бр.
- черен пипер на зърна
- брашно
- олио
Начин на приготвяне:
- От костите и главите на 4-5 от рибите си сваряваме бульон на слаб огън за около 45 мин.
- В добре загрят тиган наливаме два пръста олио и изпържваме половината филета от костура като преди това ги овалваме в смес от брашно и сол. Заделяме ги в чиния настрана.
- Когато бульонът е готов, измиваме тигана, подсушаваме го с кухненска хартия и го слагаме на силен огън. Разтопяваме малко масло в него и запържваме една глава ситно нарязан кромид лук.
- Време е за ориза, който трябва да запържим в отделен тиган за около 2-3 мин. и то без мазнина. Когато зрънцата му започнат да стават прозрачни, поливаме го с виното и оставяме течността да къкри на висока температура до нейното изпаряване.
- Изсипваме ориза при лука и наливаме малко от рибния бульон като намаляваме котлона до умерено силен огън. Добавяме ситно нарязаните целина и морков, както и дафиновите листа. Когато бульонът започне да извира, доливаме още и повтаряме процедурата, докато се убедим, че оризът се е сварил добре.
- След около 10 мин. връщаме другата половина филета, които са сурови, при останалите съставки и ги оставяме да покъкрят за 15 мин.
- Изключваме от котлона, добавяме бучка масло и изчакваме тя да се разтопи от топлината на останалите съставки. Разбъркваме добре с дървена лъжица, а филетата натискаме, за да се разделят на отделни парченца.
- Сервираме в подходяща чиния и поставяме изпържената половина от филетата костур най-отгоре.
Да ви е сладко!