Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От Южна Америка до Европа: Защо черният боб е толкова полезен

Той се среща често и в диети, тъй като спомага за редуцирането на телесното тегло.

Бобът е национално богатство по нашите географски ширини и е неизменна част от традиционната ни трапеза. Най-разпространеният сорт тук е белият фасул, съществуват обаче толкова други разновидности, които се отличават със собствена индивидуалност.

Сред тях можем да посочим черния боб, често определян за доста интересен вид от своето растително семейство.

Той е открит за първи път по земите на Южна Америка и е пренесен в Европа по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Благодарение на непретенциозните си изисквания по повод отглеждането му, този сорт фасул се разпространява из всички страни на Стария континент до края на XVI в.

Черният боб присъства основно в традиционната латиноамериканската кухня. Добре си партнира с екзотичните подправки като джинджифил, кардамон, канела, карамфил, чили и куркума. Той присъства неизменно в мексиканското Бурито, откъдето добива и по-голямата си слава по света. Не малък е интересът към него и в Индия, където се използва за приготвянето на различни местни ястия.

Този сорт боб се отличава с месестата си структура, заради което намира място във вегентарианската кухня. С него лесно може да се набави дневната доза протеин, а освен това е богат на нишестени въглехидрати, витамини и фибри. Черният боб се среща често и в диети, тъй като спомага за редуцирането на телесното тегло.

Не можем да пропуснем, че този боб има супер сила, която влияе за забавянето и дори предотвратяването на загубата на зрението. Богатото му съдържание на антиоксиданти дейста като превенция на дегенерацията на макулата, отговаряща за ясното виждане, чиито последствия могат да причинят значително намаляване на зрението.

Черният боб почти не повлиява нивата на кръвната захар, благодарение на това, че се намира в долната граница на гликемичния индекс. Това го прави изключително подходящ за диабетици, които се опитват да намалят теглото си.

И когато заговорихме за килограмите, няма как да не отбележим друго добро качество на черния боб. Съдържанието му на фибри е повече от достатъчно, за да предизвика чувство на ситост за по-дълго време, което го прави верен съюзник в борбата с излишното телесно тегло.

А ето и как лесно да си го приготвите у дома.

Ароматен черен боб с гарнитура от бял ориз

Необходими продукти:

  • 250 г черен боб
  • 6 чаши зеленчуков бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 2 дафинови листа
  • ½ ч.л. сух риган
  • ½ ч.л. лют сос
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • Варен ориз за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сложете 2 чаши вода заедно с боба и варете на средна температура на котлона.
  2. Отстранете от котлона, когато е готов, покрийте го и го оставете да престои 1 час.
  3. Сотирайте лука и чесъна в олиото, докато омекнат.
  4. Добавете бульона, боба, дафиновите листа, ригана, лютия сос, солта, захарта и балсамовия оцет.
  5. След като заври, намалете температурата на котлона и оставете да ври за около 30 до 45 минути. Разбърквайте отвреме навреме.
  6. Сервирайте с гарнитура от сварен ориз.

Дайте оценка:

Тагове: боб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче