Лесната майонеза без яйца се прави с аквафаба. Това е вода където е врял нахут, леко желирана. Резултатът е винаги прекрасен.
Не се прави така млечна маьонеза. Никакво сипване на тънка струя или стайни температури не са нужни. Напротив - вадите млякото от хладилника и изсипвате в буркан 1 част мляко и над 2 части олио(или зехтин) ако е 1:2 няма пресичане и ще получите рядък сос, но не и маьонеза. Всички съставки се сипват, слага се пасатора на дъното и се включва на максимална скорост, изтегля се бавно нагоре и се пасира докато не остане никаква течна мазнина. Колкото повече мазнина, толкова по-гъста маьонеза става. Примерно на 100мл мляко са нужни поне 220мл олио(или дори 250 за по-голяма гъстота). Пробвайте ги тия рецепти преди да преписвате глупости от интернет!
Дискусия