Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Каква е тайната на хубавата пица?

В основата на добре приготвената пица стоят внимателно подбраните съставки


Пицата е сред най-предпочитаните храни в цял свят, защото съчетава в себе си много компоненти, притежава хрупкавост, засища и задоволява сетивата. Колкото и лесно да звучи нейното приготвяне на теория, на практика нещата стоят по различен начин. Според специалистите пицари от Доминос, за приготвянето на една наистина хубава пица са важни не само съставките, но и правилното им съчетание, както и самият процес на приготвяне.

Това се оказва сложна задача, защото не всеки разполага с нужните знания и умения за приготвянето на перфектната пица в домашни условия. Това е и причината, поради която любителите на италианската кухня залагат на готов продукт от пицария, коментират от Dominos.bg. Коя е тайната на хубавата пица? Желанието, прецизността и следните стъпки.

Какви продукти да изберете?

В основата на добре приготвената пица стоят внимателно подбраните съставки за целта:

  1. Тесто- Преди да помислите за вида тесто, който искате да направите, е добре да осигурите правилните съставки. Дали ще предпочетете бяло, пълнозърнесто, или съчетано с други компоненти брашно, е важно да знаете, че качеството на продукта е от първостепенно значение. Трябва да изберете качествени съставки, които да направят вашата пица неустоима, пухкава, ефирна, дори в домашни условия.
  2. Сос- След като сте се снабдили с необходимите съставки за приготвяне на тестото, е време да помислите върху това какъв вид да направите. Можете да следвате класически рецепти, както и да се насочите към ваша импровизация. Сосът има ключово значение и до голяма степен определя вкусовите качества, които ястието ще притежава. Всяка пицария разполага със своя собствена рецепта за приготвяне на доматения си сос, но част от подправките остават тайна. Има някои пици, които могат да се приготвят със сметанов сос, а сред най-новите попълнения се откроява и основата от барбекю.
  3. Зеленчуци и плодове- Следващите съставки, за които да помислите, са зеленчуците. Те придават хрупкавост и балансиран вкус на тестеното изделие. Най-често срещаните зеленчуци, които се добавят като част от плънката, са гъби, чушки, кисели краставички, царевица, както и плодове, като домати, ананас.
  4. Млечни продуктиДруга важна съставка, която задължително присъства в рецептата за една пица, е кашкавалът. Много често се използва моцарелата, като предпочитан заместител, поради по-високата си масленост и вкус, който придава на тестеното изделие. Други млечни съставки, които разнообразяват класическия вариант, са топено сирене, синьо сирене и пармезан. Именно тази комбинация създава емблематичната "Куатро формаджи", позната още като "Четири сирена".
  5. Месо и риба- Месните изделия също са важни за плънката, ако избирате да приготвите пица с месо. Използват се колбаси, филета, печени, дърпани меса, като най-често пилешко, пуешко, свинско, телешко. Има и рецепти с риба, като тон и сьомга.

Как да приготвите блата?

Тайната на хубавата пица се крие не само в подбора на компонентите, но и в тяхното съчетаване. Приготвянето на основата, а именно блата, е деликатна задача. За да достигнете пухкавата консистенция, която да превърнете в отлично тесто в кръгла или правоъгълна форма, изисква опит, умения, използване на съставките в правилните пропорции и щипка любов, която да се вложи в процеса.

Какво е необходимо за плънката?

Според тайната на приготвяне на хубавата пица, в основата на плънката стои доматения сос, който се нанася върху блата на равни части и образува гладък слой. В зависимост от предпочитанията, може да бъде добавен в по-големи или по-малки количества. Върху него се разпределя канапе от съставките кашкавал или моцарела, а най-горният пласт на плънката завършва с колбасите, зеленчуците и допълнителните сосове, ако има такива.

Какви са препоръките при изпичане?

Последната стъпка от приготвянето на това тестено ястие, която е най-деликатната и същевременно най-отговорната, е именно изпичането. Има два популярни начина, по които се приготвя това изделие - във фурна или в пещ. Смята се, че най-хубавото изпичане, при което плънката е сочна, а коричката - хрупкава, се постига в пещ.

Независимо от варианта, който предпочетете, е важно да осигурите на вашето произведение подходящата температура, която варира между 220 и 350 градуса. Големият диапазон зависи от начина, по който изберете да изпечете изделието си.

Доминос

Времето за печене, за да бъдат всички съставки перфектно сготвени, се определя отново от технологията. За пещ ще са ви необходими около 2-3 минути, а в тава, използвана във фурната, около 10-12 минути. При първия вариант времето е най-малко, защото изпичането се извършва на 350 градуса.

Приготвяне на хубава пица - какво съветват специалистите?

Има няколко неписани правила, които професионалните пицари знаят и спазват:

  1. Винаги залагайте на качествени съставки - ако изберете продукти, които сами по себе си нямат отличителен вкус, това ще повлияе на крайния резултат. Не забравяйте, че преминавайки през термична обработка, вкусовите характеристики на отделните компоненти се подчертават.
  2. Тестото трябва да бъде еластично - именно по този начин, можете да го оформите по правилен начин и да постигнете отличен краен резултат.
  3. За да бъде еластично, меко и пухкаво, тестото трябва да втаса добре. Не забравяйте да използвате необходимото количество мая.
  4. Когато използвате пещ, е важно да поддържате еднаква температура и да въртите изделието, за да се изпече равномерно от всички страни. Не бързайте да го приготвяте веднага след запалване на пещта, защото тогава температурата е прекалено висока.
  5. Ако използвате фурна, не забравяйте да я загреете поне 20 минути преди поставяне на тестеното изделие. Използвайте по-тънка тава, за да загрее добре - в противен случай може да рискувате да увеличите времето за печене, при което плънката да изсъхне или да загори, а блатът да остане суров.
  6. Ако месенето на тесто не е вашето призвание и не ви удовлетворява, заложете на професионалисти, които да приготвят за вас перфектната пица, а на вас да ви остане единствено задачата да ѝ се насладите.

И накрая можем да кажем, че част от тайните, определящи качеството на това ястие в италиански стил, остават скрити и всеки майстор пицар добавя по нещо от себе си, за да създаде отличителен и неповторим вкус.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче