Необходими продукти:
За блата:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 5 белтъка
- 1 щипка сол
- 2 пакетчета ванилия
- 120 гр. масло
- 1 ч. ч. пудра захар
За глазурата:
- 5 жълтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- 3-4 капки есенция ром
Забележка: яйцата и маслото трябва да са на стайна температура.
Начин на приготвяне:
- Разбиваме маслото, ванилията и пудрата захар на пухкав крем и ги оставяме на една страна. Белтъците с добавената към тях щипка сол разбиваме на сняг, след което прибавяме и масления крем (при постоянно разбъркване с миксера на бавна скорост) .
- Когато сместа се хомогенизира добавяме брашното и смлените орехи като разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
- Разпределяме сместа в тавичка, заглаждаме сладкиша и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
- Докато готовия сладкиш изстива приготвяме глазурата.
- Разбиваме жълтъците, пудрата захар и есенцията ром внимателно. Яйчената глазура сготвяме на водна баня при постоянно разбъркване за 10- 15 мин. или докато глазурата достигне температура от 60 градуса.
- Оставяме я да се охлади напълно и заливаме с нея блата.
- Готовия сладкиш украсяваме с орехи и го оставяме да престои в хладилника около 2-3 часа.