Сладкиш ”Агнес”

Категория:
Време за приготвяне:
0 минути
от: Диана Иванована 28.04.2017г.

Продукти

За блата:
1 ч. ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
5 белтъка
1 щипка сол
2 пакетчета ванилия
120 гр. масло
1 ч. ч. пудра захар

За глазурата:
5 жълтъка
1 ч. ч. пудра захар
3-4 капки есенция ром

Начин на приготвяне

Забележка: яйцата и маслото трябва да са на стайна температура.
Разбиваме маслото, ванилията и пудрата захар на пухкав крем и ги оставяме на една страна. Белтъците с добавената към тях щипка сол разбиваме на сняг, след което към тях прибавяме и масления крем (при постоянно разбъркване с миксера на бавна скорост) . Когато сместа се хомогенизира добавяме брашното и смлените орехи като разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Разпределяме сместа в тавичка, заглаждаме сладкиша и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Докато готовия сладкиш изстива приготвяме глазурата. Разбиваме жълтъците, пудрата захар и есенцията ром внимателно. Яйчената глазура сготвяме на водна баня при постоянно разбъркване за 10- 15 мин. или докато глазурата достигне температура от 60 градуса. Оставяме я да се охлади напълно и заливаме с нея блата. Готовия сладкиш украсяваме с орехи и го оставяме да престои в хладилника около 2-3 часа.

Коментари