Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладкиш ”Агнес”

Класиката е модерна

От Диана Иванова Диана Иванова
20’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

За блата:

  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 5 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 2 пакетчета ванилия
  • 120 гр. масло
  • 1 ч. ч. пудра захар


За глазурата:

  • 5 жълтъка
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 3-4 капки есенция ром

Забележка: яйцата и маслото трябва да са на стайна температура.

Начин на приготвяне:

  1. Разбиваме маслото, ванилията и пудрата захар на пухкав крем и ги оставяме на една страна. Белтъците с добавената към тях щипка сол разбиваме на сняг, след което прибавяме и масления крем (при постоянно разбъркване с миксера на бавна скорост) .
  2. Когато сместа се хомогенизира добавяме брашното и смлените орехи като разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
  3. Разпределяме сместа в тавичка, заглаждаме сладкиша и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
  4. Докато готовия сладкиш изстива приготвяме глазурата.
  5. Разбиваме жълтъците, пудрата захар и есенцията ром внимателно. Яйчената глазура сготвяме на водна баня при постоянно разбъркване за 10- 15 мин. или докато глазурата достигне температура от 60 градуса.
  6. Оставяме я да се охлади напълно и заливаме с нея блата.
  7. Готовия сладкиш украсяваме с орехи и го оставяме да престои в хладилника около 2-3 часа.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца пудра захар ванилия бяло брашно есенция ром орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче