Необходими продукти:
- Олио за пържени на каймата и лука
- Олио за пържене на питките
- Брашно – 600 г.
- Вода – 200 мл.
- Вода -1/2 ч.ч и 2 с.л брашно за кваса
- Мая кубче-1/2
- Сол-1 щипка
- Захар – 1 щипка
- Черен пипер – на вкус
- Оцет – 1 с.л
- Чубрица – на вкус
- Лук - стар кромид – ½ глава
- Кайма - свинска, кълцана – 300 г.
- Олио – 2 с.л
Начин на приготвяне:
- Пресяваме брашното в голяма, дълбока тава със сито. Правим по средата кладенче.
- Стопляме си ½ ч.ч вода и в нея слагаме ½ кубче мая и 2 с.л брашно и размиваме добре.
- След като маята шупне я слагаме в кладенчето с 1 с.л оцет.
- Добавяме 2 с.л олио и 1 щипка сол и 1 щипка захар.
- Замесваме меко тесто в тавата. После прехвърляме и пак месим върху набрашнен плот.
- Замесваме хубаво тестото и го покриваме с кърпа.
- През това време в дълбок тиган слагаме малко олио на дъното да се сгорещи.
- Намачкваме с ръце каймата. За тези питки ползвам кълцана кайма на килограм.
- Почистваме от люспите глава стар лук кромид. Ще ни е нужен ½ от нея. Нарязваме я на ситно.
- Прибавяме лука при сгорещеното олио. Разбъркваме с дървена лъжица.
- Добавяме каймата. Овкусяваме с черен пипер и чубрица. Аз слагам ¼ ч.л черен пипер и 1 ч.л чубрица.Всичко е според вкуса. Разбъркваме.Пържим каймата докато си смени цвета. Не я препържваме много.
- Докато сме приготвели каймяната смес, тестото вече е втасало.
- Разделяме тестото на 16 бр. част. Частите трябва да са равни по големина. Оформяме ги с ръце, като форма наподобяваща кюфте. Подреждаме си ги върху кърпа и ги покриваме.
- Набрашняваме си плота. Разточваме всяка топка с диаметър 15 см.
- Прехвърляме запържената кайма с лука и подправките в друг съд близо до нас, да ни е лесно да работим.
- Слагаме от каймяната смес в средата на всяка окръжност. От сместа по средата слагаме 1-2 с.л. Прегъваме и притискаме с пръсти. Трябва да се получат полуокръжности т.е загърнати питки. Така процедираме и с другите топки тесто.
- Нареждаме си ги върху голяма кърпа и ги покриваме докато правим и другите питки.
- Загряваме в чист тиган олио за пържене и пържим питките от двете страни.
- Хапваме пълнените питки с компот по възможност домашен.
Да ви е сладко! Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда.