Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Питки с пържена кайма, лук и подправки

Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда

От Марияна Желева Марияна Желева
20’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Олио за пържени на каймата и лука
  • Олио за пържене на питките
  • Брашно – 600 г.
  • Вода – 200 мл.
  • Вода -1/2 ч.ч и 2 с.л брашно за кваса
  • Мая кубче-1/2
  • Сол-1 щипка
  • Захар – 1 щипка
  • Черен пипер – на вкус
  • Оцет – 1 с.л
  • Чубрица – на вкус
  • Лук - стар кромид – ½ глава
  • Кайма - свинска, кълцана – 300 г.
  • Олио – 2 с.л

Начин на приготвяне:

  1. Пресяваме брашното в голяма, дълбока тава със сито. Правим по средата кладенче.
  2. Стопляме си ½ ч.ч вода и в нея слагаме ½ кубче мая и 2 с.л брашно и размиваме добре.
  3. След като маята шупне я слагаме в кладенчето с 1 с.л оцет.
  4. Добавяме 2 с.л олио и 1 щипка сол и 1 щипка захар.
  5. Замесваме меко тесто в тавата. После прехвърляме и пак месим върху набрашнен плот.
  6. Замесваме хубаво тестото и го покриваме с кърпа.
  7. През това време в дълбок тиган слагаме малко олио на дъното да се сгорещи.
  8. Намачкваме с ръце каймата. За тези питки ползвам кълцана кайма на килограм.
  9. Почистваме от люспите глава стар лук кромид. Ще ни е нужен ½ от нея. Нарязваме я на ситно.
  10. Прибавяме лука при сгорещеното олио. Разбъркваме с дървена лъжица.
  11. Добавяме каймата. Овкусяваме с черен пипер и чубрица. Аз слагам ¼ ч.л черен пипер и 1 ч.л чубрица.Всичко е според вкуса. Разбъркваме.Пържим каймата докато си смени цвета. Не я препържваме много.
  12. Докато сме приготвели каймяната смес, тестото вече е втасало.
  13. Разделяме тестото на 16 бр. част. Частите трябва да са равни по големина. Оформяме ги с ръце, като форма наподобяваща кюфте. Подреждаме си ги върху кърпа и ги покриваме.
  14. Набрашняваме си плота. Разточваме всяка топка с диаметър 15 см.
  15. Прехвърляме запържената кайма с лука и подправките в друг съд близо до нас, да ни е лесно да работим.
  16. Слагаме от каймяната смес в средата на всяка окръжност. От сместа по средата слагаме 1-2 с.л. Прегъваме и притискаме с пръсти. Трябва да се получат полуокръжности т.е загърнати питки. Така процедираме и с другите топки тесто.
  17. Нареждаме си ги върху голяма кърпа и ги покриваме докато правим и другите питки.
  18. Загряваме в чист тиган олио за пържене и пържим питките от двете страни.
  19. Хапваме пълнените питки с компот по възможност домашен.

Да ви е сладко! Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер чубрица олио лук кайма оцет бяла захар бяло брашно прясна мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче