Необходими продукти:
- Праз – 1 сноп
- Сол на вкус
- Чубрица на вкус
- Гизум на вкус
- Черен пипер на вкус
- Риган на вкус
- Червен пипер на вкус
- Яйца – 2 бр.
- Вода – 400 мл.
- Брашно – 800 гр.
- Олио – 2 с.л
- Оцет – 1 с.л
- Мая – 1 кубче
- Сол – 1 щипка
- Олио за задушаване на праза – 1 ч.ч
- Олио за намазване на тавата
- Брашно – за разточване на листите
- Жълтък – 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Пресяваме брашното в голяма тава.
- Стопляме леко водата и в нея си размиваме маята.
- Правим си кладенче в средата на брашното, което сме изсипали в тавата.
- Слагаме водата в брашното с 2 с.л олио и 1 с.л оцет. Добавяме 1 щипка сол.
- Замесваме меко тесто.
- След като сме замесили хубаво тестото топката я оставяме на страна да повтаса на топло, покрито.
- През това време нарязваме 1 сноп праз на дребно.
- На снопа махаме част от горната част т.е от перата.
- Нарязваме ги на дребно.
- Слагаме ги в тава.
- В дълбока тенджера наливаме 1 ч.ч олио и загряваме на котлона.
- Изсипваме праза и задушаваме.
- Докато се задушава разбъркваме с дървена лъжица.
- Овкусяваме със сол на вкус.
- Разбъркваме пак и прибавяме още сушена ронена чубрица, ригън сух, гизум сух, черен пипер и червен пипер пак на вкус.
- Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките. Вече готов празът го дърпаме.
- След като изстине го делим на 4 равни части. От всички част оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме.
- Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.
- След като вече е поизстинал праза слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако и искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.
- Разделяме си сместа на 4 равни части.
- Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато, толкова че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма пак го набрашняваме да не ни лепне. Листа не трябва да е тънък прекалено. Количеството може да се види на снимката.
- Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката. Намазваме ги тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина.
- В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго плътно.
- Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко с помощта на четка.
- Печем в загрята на 180 гр. фурна до готовност на закуската.
Да ви е сладко! Доста е трудоемко, но много вкусно. Хапваме с айран или домашен компот.