Домашно точен празеник с яйца и китка от подправки

Категория:
Време за приготвяне:
0 минути
от: Марияна Желевана 24.04.2017г.

Продукти

Праз – 1 сноп
Сол на вкус
Чубрица на вкус
Гизум на вкус
Черен пипер на вкус
Риган на вкус
Червен пипер на вкус
Яйца – 2 бр.
Вода – 400 мл.
Брашно София мел – 800 гр.
Олио – 2 с.л
Оцет – 1 с.л
Мая – 1 кубче
Сол – 1 щипка
Олио за задушаване на праза – 1 ч.ч
Олио за намазване на тавата
Брашно – за разточване на листите
Жълтък – 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма тава. Стопляме леко водата и в нея си размиваме маята. Правим си кладенче в средата на брашното, което сме изсипали в тавата. Слагаме водата в брашното с 2 с.л олио и 1 с.л оцет. Добавяме 1 щипка сол. Замесваме меко тесто.След като сме замесили хубаво тестото топката я оставяме на страна да повтаса на топло, покрито. През това време нарязваме 1 сноп праз на дребно. На снопа махаме част от горната част т.е от перата. Нарязваме ги на дребно. Слагаме ги в тава. В дълбока тенджера наливаме 1 ч.ч олио и загряваме на котлона. Изсипваме праза и задушаваме. Докато се задушава разбъркваме с дървена лъжица. Овкусяваме със сол на вкус. Разбъркваме пак и прибавяме още сушена ронена чубрица, ригън сух, гизум сух, черен пипер и червен пипер пак на вкус. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките. Вече готов празът го дърпаме.След като изстине го делим на 4 равни части. От всички част оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Набрашняваме си плота, точилката също.Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал. След като вече е поизстинал праза слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако и искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак. Разделяме си сместа на 4 равни части. Върху първият разточен лист слагаме от сместа богато, толкова че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма пак го набрашняваме да не ни лепне. Листа не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката. Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката. Намазваме ги тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго плътно. Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 гр. фурна до готовност на закуската. Да ви е сладко! Доста е трудоемко, но много вкусно. Хапваме с айран или домашен компот.

Коментари