Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашно точен празеник с яйца и китка от подправки

Хапваме с айран или домашен компот

От Марияна Желева Марияна Желева
30’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • Праз – 1 сноп
  • Сол на вкус
  • Чубрица на вкус
  • Гизум на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Риган на вкус
  • Червен пипер на вкус
  • Яйца – 2 бр.
  • Вода – 400 мл.
  • Брашно – 800 гр.
  • Олио – 2 с.л
  • Оцет – 1 с.л
  • Мая – 1 кубче
  • Сол – 1 щипка
  • Олио за задушаване на праза – 1 ч.ч
  • Олио за намазване на тавата
  • Брашно – за разточване на листите
  • Жълтък – 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко

 

Начин на приготвяне: 

  1. Пресяваме брашното в голяма тава.
  2. Стопляме леко водата и в нея си размиваме маята.
  3. Правим си кладенче в средата на брашното, което сме изсипали в тавата.
  4. Слагаме водата в брашното с 2 с.л олио и 1 с.л оцет. Добавяме 1 щипка сол.
  5. Замесваме меко тесто.
  6. След като сме замесили хубаво тестото топката я оставяме на страна да повтаса на топло, покрито.
  7. През това време нарязваме 1 сноп праз на дребно.
  8. На снопа махаме част от горната част т.е от перата.
  9. Нарязваме ги на дребно.
  10. Слагаме ги в тава.
  11. В дълбока тенджера наливаме 1 ч.ч олио и загряваме на котлона.
  12. Изсипваме праза и задушаваме.
  13. Докато се задушава разбъркваме с дървена лъжица.
  14. Овкусяваме със сол на вкус.
  15. Разбъркваме пак и прибавяме още сушена ронена чубрица, ригън сух, гизум сух, черен пипер и червен пипер пак на вкус.
  16. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките. Вече готов празът го дърпаме.
  17. След като изстине го делим на 4 равни части. От всички част оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме.
  18. Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.
  19. След като вече е поизстинал праза слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако и искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.
  20. Разделяме си сместа на 4 равни части.
  21. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато, толкова че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма пак го набрашняваме да не ни лепне. Листа не трябва да е тънък прекалено. Количеството може да се види на снимката.
  22. Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката. Намазваме ги тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина.
  23. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго плътно.
  24. Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко с помощта на четка.
  25. Печем в загрята на 180 гр. фурна до готовност на закуската.

Да ви е сладко! Доста е трудоемко, но много вкусно. Хапваме с айран или домашен компот.

 

Подаръчен сет чугунен чайник Kobe

1,2 л. и 2 бр. порцеланови чаши за чай

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер чубрица олио праз оцет яйца бяло брашно прясна мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче