Необходими продукти:
- бутертесто-400 гр.
- брашно за разточване
- пудра захар за поръсване
За крема:
- прясно мляко-600 мл.
- захар-180 гр.
- ванилия-10 бр..
- царевично нишесте-3 с.л
- жълтъка-4 бр.
- пръчка канела-1 бр.
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Разстиламе бутер тесто върху набрашнен плот и го разточваме тънко по оригинална рецепта.
- От него се изрязват квадрати със страни около 4 на 4 см. Аз го изрязах с нож по дължина и ширина, като първо си примерих по ширина и височина по 4 см. и отбелязах с леки резки. Не е нужно шаблон, за да може да използваме цялото тесто без да остават изрезки.
- Слагаме хартия за печен в тавите на фурната и се поставят на разстояние едно от друго квадратите. Бухват при печенето.
- Пекат се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност за около 15 минути.
- Оставяме да се охладят.
- Сипваме млякото в тенджерка, заедно със захарта.Захарта трябва да се разтвори. Разбъркваме.
- Жълтъците и нишестето се разбъркват с малко студена вода в купа. Към тях се налива част от топлото мляко.
- Сипват се при останалото мляко и се готви на умерен огън докато се сгъсти. Разбъркваме непрекъснато.
- След като крема е готов го махаме от котлона.
- Добавят се пръчката канела и ванилия за аромат.
- Настъргваме кора на лимон и я добавяме и нея. Разбъркваме добре. Оставяме да се охлади. Разбъркваме често.
- След като са се охладили бутерките, ги режем през средата с подходящ нож. С лъжица нанасяме от крема върху долната част /тази която е била върху хартията за печене/ и похлупваме с горната. Най – накрая поръсваме с пудра захар. Става чудно десертче.
- Хапваме с кафе.Да ви е сладко!