Мързелив козунак без месене

Категория: / Великден
Време за приготвяне:
80 минути
от: Албена Мишевана 18.04.2017г.

Продукти

6 яйца, 
300 г захар,
250 г разтопена мас,
260 мл топло прясно мляко,
50 мл ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром)
1 кубче жива мая (41 гр.)
кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )
1 кг. брашно

За плънката:
100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми)
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици какао на прах,
малко прясно мляко (1-2 супени лъжици )
шепа стафиди

За намазване:
1 жълтък,
захар кристална за ръсене

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си.Пригответе си в купичка бадемите( орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка,(както може да видите от снимките "стъпка по стъпка") завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце. Отгоре декорирайте с бадеми( орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.

Коментари