Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладка канелена питка за Благовец 2017

От Соня Шатева Соня Шатева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За форма с диаметър 22 см (8 порции):
50 мл олио
50 мл разтопено масло
2 яйца
100 г захар
щипка сол
120 г заквасена сметана
1/4 есенция бутер ванилия
лимонова кора
450 г брашно
10 г суха мая

Допълнително:
50 г масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
стафиди
1 жълтък за намазване
1 с.л. олио



За омесване на тестото в хлебопекарна се спазва следната последователност:
Разтопява се маслото в подходящ съд. Прибавя се олиото и яйцата и леко се разбива.
Добавя се захарта и се разбърква до разтопяването й.
Примесва се заквасената сметана, разбърква се и всичко се изсипва в контейнера на машината.
Прибавят се миризмите, пресятото брашно и маята.
Машината се включва на програма "тесто".
Втасалото тесто се изважда и се разделя на 3 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Всеки правоъгълник се маже с разтопеното масло, смесено със захар и канела.
Трите правоъгълника се подреждат един върху друг и се поръсват със стафиди.
Навиват се на стегнато руло.
Рулото се реже 7-9 части. Получените рулца се подреждат в тавичката с разреза нагоре.
Питката се оставя да ватасва на топло  и се пече на 180 С за около 40 минути.
По средата на печенето се намазва с жълтък смесен с 1 с.л. олио.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио стафиди бяла захар бяло брашно заквасена сметана суха мая канела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче