Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За палачинките:
5 яйца
5 с.л. захар
7 с.л. разтопено масло (охладено)
4 с.л. олио
2 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. пресято брашно

За пълнежа:
1 л течна сметана за разбиване
6 с.л. захар
1/2 ч.ч. пудра захар
6 цветни сладкарски бои (синя, лилава, оранжева, зелена, червена, жълта)

Първо се приготвят шаблоните, които можете да вземете оттук. Принтирах двете листчета, изрязах кръгчетата и, за да ми е по-лесно, очертах едно по едно всяко кръгче със съответния му цвят. След като сме готови с шаблоните, започваме подготовката на палачинките.

В купа смесваме яйцата със захарта. Разбиваме ги хубаво (може с миксер, може и на ръка), след което прибавяме разтопеното и охладено масло и олиото. Към яйчената смес добавяме млякото и брашното (най-добре е да го направим на два пъти). Разбива се, докато се хомогенизират. Тиган с диаметър 26 см се намаслява и се слага на среден огън, за да загрее. След като тиганът загрее, изсипваме в него половин черпак от сместа (зависи от черпака - ако е по-дълбок - половин, но ако е по-плитък - цял). Разнасяме сместа хубаво по цялото дъно на тигана.

Когато преценим, че палачинката е изпечена от едната страна, я обръщаме с помощта на дървена шпатула. След като палачинката се изпече, я прехвърляме в чиния (или друг подходящ съд). Повтаряме същата процедура и с останалата част от сместа. Накрая трябва да получим 22 палачинки (палачинките могат да са и повече, но на мен сместа ми стигна точно за 22 броя). С помощта на чиния с диаметър 22 см изрязваме краищата на палачинките, за да станат равни по големина.

В дълбока купа изсипваме сметаната. Започваме да я разбиваме с помощта на миксер. Когато започне да се сгъстява, добавяме 6 с.л. захар и продължаваме да разбиваме. В шест купички слагаме по 3-4 с.л. от сметаната. Във всяка купичка се слагат по 2-3 капки сладкарска боя от един цвят и се разбърква до хомогенизиране. Накрая получаваме шест различни цвята сметана.

Започваме със сглобяването на тортата. В тортен поднос слагаме първата палачинка и я намазваме със сметана. Втората палачинка се слага върху първата и отново се намазва със сметаната. Същата процедура се повтаря и с третата палачинка, но след като сме я намазали със сметана в центъра правим малка дупчица. В тази дупчица слагаме съвсем малко от лилавата сметана (колкото да се покрие). Четвъртата палачинка се намазва със сметана, но вече в употреба влизат шаблончетата (тъй като дупчицата на шаблон 1 е мъничка, използвах дървено шишче, с което я направих.) Отново запълваме с лилава сметана.

Приготвяме си сито и 1/2 ч.ч. пудра захар, с която ще бележим количеството цветна сметана, която ще ни е необходима за палачинките. В центъра на петата палачинка слагаме шаблон 2 и поръсваме през ситото с пудра захар. Следват шестата, седмата и осмата палачинка и съответно шаблон 3, 4 и 5, на които сърцевината им е покрита със синя сметана. Отново си помагаме, като поръсваме с пудра захар. Шаблон 6, 7 и 8 и зелената сметана отговарят на следващите три палачинки. Следващите три шаблона и три палачинки съответстват на жълтата сметана. Оранжевата сметана е за шаблон 12, 13 и 14.

Когато стигнем до 14 шаблон и поръсим с пудра захар, малката захарна точица в средата означава, че на нейно място трябва да сложим бяла сметана, в празната окръжност - оранжева сметана, а извън оранжевата - отново бяла. Останалите шаблони (15, 16 и 17) също имат дупчица по средата. За тях използваме червената сметана.

След като приключим с шаблон 17, имаме останали две палачинки. Тях намазваме обилно със сметана (особено последната) и с помощта на шпатула заглаждаме тортата отгоре и отстрани.

Тортата се украсява според предпочитанията и въображението ви. Готовата торта се слага в хладилник за няколко часа преди да се сервира.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче