Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За топчетата:
400 г кайма смес (може и само свинска)
60-70 г ориз
1/2 ч.л. чубрица
1/2 к.л. кимион
1 белтък
брашно за овалване

За супата:
3-4 картофа
1/2 стрък праз
50-60 мл олио
1-2 моркова
1 чушка (червена или зелена)
около 40-50 г фиде
сол
ситно нарязан магданоз за поръсване

За застройката:
1 жълтък
300 г кисело мляко
1 с.л. брашно

Каймата се омесва с подправките и предварително измития ориз и се оформят топчета, които овалваме в брашно. За размера всичко е въпрос на вкус, в моя случай са по големички и са точно, както ги предпочитаме.

Нарязваме на ситно праза, чушката и моркова, задушаваме в олиото на умерена температура. Морковът отпуска цвят и супата става по-жълта. Когато зеленчуците в тенджерата са поомекнали, добавяме вода. Пускаме топчетата в кипящата смес. Оставяме топчетата да поврат петнадесетина минути, след което добавяме нарязаните на кубчета картофи и след като картофите са почти готови, прибавяме фидето. Оставяме супата да къкри още 7-8 минути.

Приготвяме застройката. В малка тенджерка слагаме жълтъка, прибавяме брашното и млякото. Разбъркваме хубаво и слагаме тенджерката на котлона, като не спираме да бъркаме. Бърка се до сгъстяване (заприличва на крем) и започваме да добавяме бульона от супата с непрекъснато бъркане. Щом стане хомогенна смес, прибавяме към останалата част от супата. Това е така наречената калена застройка. Поръсваме супата с магданоз и сервираме.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче