Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постна спаначена баница в тава от йенско стъкло (за студено предястие)

От Мая Тинкърбел Мая Тинкърбел

връзка пресен, млад спанак – към 300 грама без коренчетата
растителна мазнина - 30 мл зехтин
олио
сладък червен пипер - 1 чаена лъжичка
лют червен пипер - към половин чаена лъжичка
половин глава зрял лук, нарязан на ивици
сол на вкус
1 супена лъжица пълнозърнесто брашно
сух босилек - 1 чаена лъжичка
1 яйце
щипка хлебна сода
(разбити с 2 щипки сол)
7 листа фини кори за баница

Задушаваме лука с нарязани дръжки от измития спанак в зехтина. Добавяме след 2-3 минути накъсаните на ситно листа от спанака. На слаб огън трябва да омекнат, размесени с подправките. Желателно е да разбъркваме с дървен уред. Подготвяме намаслена тавичка с ред от фина кора, напръскана с малко топла вода, където сме разтворили 2 щипки сода бикарбонат и разпределяме от спаначената смес. Правим тази последователност, докато ни останат 2 кори, които разделяме една от друга с плънката, където има яйчено-брашнена смес. Нарязваме на квадрати. Печем на 200 градуса 15-20 минути. Поднасяме след като изстине, обърната с дъното нагоре, върху подложката си и по този начин горната коричка омеква от собствената си тежест. Спазващите строг пост могат да не изяждат частта с яйцето.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче