Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1/2 пакетче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко (или вода/мляко по равно)
1 с.л. захар
500 г брашно (може да се наложи още малко за доомесване)
1 с.л. сол
1 яйце
3-4 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
2-3 с.л. олио
100 грама сирене за пълнеж
1 яйце за намазване
микс семена и сусам за поръсване

Прясната мая, топлото мляко (вода/мляко), 1 с.л.захар, 2-3 с.л. брашно се разбъркват до рядка кашичка и сместа се оставя да шупне. В купа се пресява брашното, добавя се солта и се разбърква добре. Прави се кладенче в брашното, чуква се 1 яйце, сипват се киселото мляко, угасено със содата, шупналата смес и олиото. Замесва се меко тесто.

Ако има нужда, при замесването се досипва още брашно. Намаслява се купа, слага се тестото и се оставя да втаса на топло. Готовото тесто се дели на малки питки.

Всяка питка се разплесква в ръка, слага се по 1 ч.л. натрошено сирене в средата и се загъва и залепя така, че да остане пълнежа вътре. С точилка, на набрашнена повърхност, питката се разточва леко до 1,5 - 2 см дебелина. Нареждат се готовите напълнени питки в намаслена тава, като се застъпват една друга в кръг. Обикаля се тавичката по средата по същия начин.

Погачата се оставя да се надигне, намазва се с разбито яйце, посипва се със сусама и микса от другите семена, ако разполагате с такива, и се пече в загрята на 160-170С фурна до готовност. Покрива се с кърпа, за да поизстине малко.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче