Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пай с ягоди, къпини и боровинки

За специални хора

От [email protected] sevdalina.neikova@abv.bg
2’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За основата:

  • 200 г студено масло
  • 280 г брашно
  • щипка сол
  • 80 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • 2-3 с.л. студена вода

За крема:

  • 400 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 5 с.л. захар
  • 1 ванилия

За пълнежа:

  • 1/2 ч.ч. ягоди, нарязани на парчета
  • 1/2 ч.ч. боровинки
  • 1 ч.ч. къпини
  • 5 с.л. кафява захар
  • 5 с.л. царевично нишесте

За намазване:

  • 1/2 разбито яйце

Начин на приготвяне:

  1. В купа се смесват брашното, захарта, солта и лимоновата кора. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се жълтъкът и по малко вода, докато се образува тесто, което не трябва да лепне.
  2. Тестото се разделя на две топки, които се увиват в свежо фолио и се оставят в хладилника поне за 2 часа.
  3. Формата за пай е добре да бъде с незалепващо покритие и падащо дъно. От едната половина маслено тесто върху леко набрашнена повърхност се разточва кръг, който е по голям с 4-5 см от диаметъра на формата за печене. Тестото се притиска по дъното и стените на формата, като се оформя ръбчето и се отстранява излишното тесто. С вилица се набожда дъното на няколко места.
  4. Изпича се във фурна, загрята до 180 градуса за 10 минути или докато краищата леко порозовеят. Оставя се да изстине.
  5. За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Изсипва се в изпечената кора и се охлажда. Плодовете се смесват със захарта и нишестето и се разпределят се върху крема.
  6. От другата половина на тестото се разточва кора, от която се нарязват много тънки ленти, които се поставят върху плодовете по ръба на пая, като се преплитат и увиват. Центърът на пая остава непокрит от тестени ленти.
  7. С резец за листо се изрязват листенца от разточеното тесто (около 50 бр.). Листата се нареждат около ръба на пая и между преплетените тестени ленти.
  8. Паят се намазва с разбито яйце и се пече в загрята до 190 градуса фурна около 40 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Може да се поръси с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол ягоди боровинки лимон яйца бяла захар пудра захар ванилия бяло брашно прясно мляко кафява захар вода царевично нишесте

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче