Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадова торта с бишкоти и дулсе де лече

От Соня Шатева Соня Шатева

за правоъгълна торта 40см/30см
16-20 порции

400 г бишкоти (савоярди)
200 мл прясно мляко
50 г шоколад

За крема
*
1 кутия (400 г) дулсе де лече
250 г маскарпоне
400 мл животинска сметана (30% масленост)
(може да се използва и заквасена сметана с по-висока масленост)
ванилия
1 пакетче желатин по желание

За глазурата:
200 мл млечна сметана (30% масленост)
200 г шоколад (52%)

(ако обичате повече шоколад, използвайте 300 г сметана и 300 г шоколад)

*добра комбинация е и само дулсе де лече (400 г) и сметана (200 мл)

За да приготвите крема дулсе де лече, трябва да разполагате с подсладено кондензирано мляко в консерва. Дулсе де лече се продава и готов. Приготвянето е просто, изисква време, но може да направите наведнъж няколко кутии, които след това да съхранявате в хладилника.

Кутиите с кондензирано мляко се варят за около 2 часа на слаб огън. Внимава се да са покрити с вода през цялото време. Вътре млякото се карамелизира и се получава невероятно вкусен продукт. Използва се самостоятелно като крем за сладкиши или в комбинация със сметана, маскарпоне и др.

Маскарпонето и сметаната се разбиват. Към тях внимателно се прибавя охладеният крем дулсе де лече. Желатинът е в случай, че ви трябва по-стегната торта и нямате подходяща форма за нея. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и след това се загрява на много слаба микровълнова до пълното му разтваряне във водата. Прибавя се към крема (използвайте цедка за по-сигурно) и се разбърква добре.

Сметаната се загрява в подходящ (стъклен, порцеланов за микровълнова) съд на микровълновата фурна или на котлон. Шоколадът се начупва и се прибавя на части към топлата сметана, като след всяка порция се разбърква до пълното разтваряне на шоколада. Оставя се да изстине (за по-бързо може да се сложи за малко в хладилника).

200 мл прясно мляко се загрява и в него се разтварят 50 г шоколад. Тази смес се използва за намазване на бишкотите. Половината бишкоти се подреждат в избрания съд за тортата, желателно с ринг. Намазват се с приготвеното шоколадово мляко с помощта на четка. Отгоре се изсипва половината от крема. Подрежда се вторият пласт бишкоти и отново се намазват с шоколадовото мляко. Покриват се с остатъка от крема.

Сладкишът се прибира в хладилник, докато леко стегне. Освобождава се от ринга. Залива се с изстиналата шоколадова глазура. Украсява се по желание с ядки, кокос.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче