Необходими продукти:
- 1 готов шоколадов блат за основа
За шоколадовия крънч:
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 200 г шоколад
- 250 г мюсли
За сладоледа:
- 4 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 1 щипка сол
За шоколадовия ганаш:
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 100 г шоколад
Начин на приготвяне:
- Първо се приготвят шоколадовите крънч мюсли. Сметаната се загрява почти до кипване и към нея се прибавя начупеният шоколад. Разбърква се до пълното разтваряне на шоколада. След това се прибавя мюслито и отново се разбърква добре. Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тава. Разпределя се добре, за да се получи тънък пласт и се прибира във фризера.
- През това време се приготвя сместа за сладоледа. Отделят се белтъците от жълтъците. Прясното мляко и половината захар се загряват до завиране. Жълтъците с останалата захар се разбиват на пяна. Изсипва се на тънка струйка прясното мляко към жълтъците, като разбиването продължава.
- Сместа се връща на котлона и чрез постоянно бъркане с тел се готви до леко сгъстяване (2-3 минути). Оставя се да се охлади.
- Сметаната се разбива до меки връхчета. Към белтъците се добавя щипка сол и се разбиват с миксер до плътен и гъст сняг. Към сметаната се прибавя жълтъчната смес и се разбърква леко до хомогенност. Прибавят се и разбитите белтъци. Размесва се внимателно и се прибавят нарязаните на малки парчета шоколадови мюсли. Може да се остави част от мюслито за украса на тортата.
- Дъното и стените на тортена форма с падащ ринг се покриват с хартия за печене. Поставя се шоколадовият блат и отгоре се изсипва сладоледената смес. Поставя се във фризер поне за 4 часа.
- В касерола се затоплят на ниска температура сметаната и шоколадът, докато шоколадът се разтопи. По желание могат да се добавят 1-2 с.л. масло. За да се охлади ганашът по-бързо и да стегне, може да се сложи в по-голяма тенджера с лед и вода. Тортата се освобождава от ринга и хартията, и се залива с ганаша. Украсява се по желание.