Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладоледена торта с шоколад и мюсли крънч

Зарадвайте любимите си хора в горещите дни

От Maria Nikolova Maria Nikolova
45’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 готов шоколадов блат за основа

За шоколадовия крънч:

  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г шоколад
  • 250 г мюсли

За сладоледа:

  • 4 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 щипка сол

За шоколадовия ганаш:

  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Първо се приготвят шоколадовите крънч мюсли. Сметаната се загрява почти до кипване и към нея се прибавя начупеният шоколад. Разбърква се до пълното разтваряне на шоколада. След това се прибавя мюслито и отново се разбърква добре. Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тава. Разпределя се добре, за да се получи тънък пласт и се прибира във фризера.
  2. През това време се приготвя сместа за сладоледа. Отделят се белтъците от жълтъците. Прясното мляко и половината захар се загряват до завиране. Жълтъците с останалата захар се разбиват на пяна. Изсипва се на тънка струйка прясното мляко към жълтъците, като разбиването продължава.
  3. Сместа се връща на котлона и чрез постоянно бъркане с тел се готви до леко сгъстяване (2-3 минути). Оставя се да се охлади.
  4. Сметаната се разбива до меки връхчета. Към белтъците се добавя щипка сол и се разбиват с миксер до плътен и гъст сняг. Към сметаната се прибавя жълтъчната смес и се разбърква леко до хомогенност. Прибавят се и разбитите белтъци. Размесва се внимателно и се прибавят нарязаните на малки парчета шоколадови мюсли. Може да се остави част от мюслито за украса на тортата.
  5. Дъното и стените на тортена форма с падащ ринг се покриват с хартия за печене. Поставя се шоколадовият блат и отгоре се изсипва сладоледената смес. Поставя се във фризер поне за 4 часа.
  6. В касерола се затоплят на ниска температура сметаната и шоколадът, докато шоколадът се разтопи. По желание могат да се добавят 1-2 с.л. масло. За да се охлади ганашът по-бързо и да стегне, може да се сложи в по-голяма тенджера с лед и вода. Тортата се освобождава от ринга и хартията, и се залива с ганаша. Украсява се по желание.

Дайте оценка:

Тагове: сол яйца бяла захар сладкарска сметана прясно мляко млечен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче