Лава кейк без печене

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
20 минути
от: Maria Nikolovaна 26.09.2016г.

Продукти

200 г бисквити
150 мл сладкарска сметана
100 г млечен шоколад
1 с.л. масло
пудра захар или какао за поръсване

Начин на приготвяне

Сладкарската сметана се загрява почти до кипване. Дърпа се от котлона и в нея се изсипва начупения на малки парченца шоколад. Бърка се до разтапяне на шоколода, след което се прибавя и маслото. Бъркането продължава до пълно хомогенизиране на продуктите. Шоколадовия ганаш се оставя да изстине до стайна температура. Бисквитите се смилат на прах. Към тях се прибавя част от ганаша, до получаване на меко „тесто“.

Вътрешната страна на чашка за кафе се застила с домакинско фолио. Взема се част от „тестото“ и се разстила плътно по дъното и стените на чашката. Част от сместа се оставя да стърчи извън ръба и се подвива леко навън. Получената шоколадово-бисквитена чашка се пълни до половината с шоколадови ганаш. Взема се друга част от бисквитеното „тесто“, оформя се с длани топка и се сплесква. Трябва да се получи диск с диаметър малко по-голям от този на чашката. Поставя се върху бисквитеното „тесто“ в чашата и се притиска внимателно. Остатъка от „тестото“, което остава да стърчи извън чашата, се отстранява. Кейкът се обръща върху чинийка и с помощта на фолиото, се отделя от чашката. Маха се фолиото и се поръсва с пудра захар или какао. Консумира се веднага. Не трябва да престоява, защото шоколадовият ганаш попива в бисквитите.

*Вместо да приготвяте ганаш, можете да използвате шоколадов сироп или топинг.
* Можете да приготвите ганаша с черен шоколад (увеличете сладкарската сметана на 170-180 мл) и с бял шоколад (в този случай намалете сметаната на 120-130 мл).

Коментари