Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
230 г масло
200 г пудра захар
140 г  брашно
4 яйца
210 г царевично брашно
380 мл кокосово мляко
80 г кокосови стърготини
1 бакпулвер
1 ванилия
пудра захар - за поръсване (по желание)
кондензирано мляко - за поливане (по желание)

Взимаме две купи. Жълтъците се отделят от белтъците. В едната слагаме внимателно белтъците, а в другата жълтъците. Изливаме кокосовото мляко в подходящ съд. Кокосовите стърготини се разбъркват с кокосовото мляко и се оставят да престоят, за да омекнат, но за малко. Вадим маслото на стайна температура да омекне. Слагаме го в купа и го намачкваме с вилица.

Маслото и пудрата захар се разбиват много добре с помощта на миксер. Прибавят се жълтъците, които си отделихме и отново се разбива с миксер. Пресяваме бялото брашното и царевичното. Към бялото брашно слагаме ванилията и бакпулвера, разбъркваме с лъжица, за да се премеси с набухвателя. Постепенно прибавяме брашното, бакпулвера, ванилията и кокосовите стърготини с млякото и се разбива с миксер. Прибавя се царевичното брашно и отново се разбива добре.

Разбиваме белтъците, които отделихме. Добавят се разбитите на сняг белтъци към другите съставки и пак се разбърква.

Намазняваме форма за кекс с олио или масло и посипваме леко с брашно. Изсипваме във форма за кекс с дупка в средата сместа и заглаждаме с лъжица. Печем в загрята на 190 градуса фурна до готовност. След като изстине кексът го поливаме с кондензирано мляко и поръсваме пак с малко кокос (такава е оригиналната рецепта).

Ползвах висока форма с малък диаметър. Усеща се вкуса и на маслото, и на царевичното брашно. Рецептата е от кулинарно предаване, под името бразилски кекс с кокос.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче