Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кошнички с малинов сладолед

За специални поводи

От Jolie Hduff Jolie Hduff
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти за 6-7 броя кошнички:

  • 100 г краве масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ванилия
  • 4 яйца L размер
  • 500 мл олио за пържене минимум

За оваляне:

  • 5-6 с.л. бяла кристална захар
  • 1 опаковка (10 г) портокалова захар


За малиновия сладолед:

  • 250 мл пресни малини
  • пудра захар
  • 250 мл сладкарска течна сметана


За сервиране:

  • пресни малини
  • нарязани на дребно ядки шамфъстък или други ядки
  • малинов сос или топинг по желание
  • пресни листа мента

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе сладоледа като разбиете малините със захарта в блендер или с пасатор. Полученото пюре прецедете през сито и оставете да се охлади за кратко в хладилник. След това го разбъркайте с течната готварска сметана. Малиновия сладолед прехвърлете в подходяща кутия с капак. Сложете във фризера за минимум 3 часа.
  2. Сипете водата, маслото, захарта и солта в касерола или тенджерка. Сложете на котлона. Щом кипне водата, маслото и захарта ще се разтопят. Тогава сипете цялото брашно наведнъж с ванилията и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се образува тестена топка. Оставете да се охлади за 5-10 минути.
  3. Добавете след това едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате, за да се поеме добре.
  4. Вземете тава за мъфини с 12 гнезда и я обърнете с дъното нагоре. Намажете формичките с олио през едно. Преместете тестото в пош с набразден накрайник. Шприцовайте кошничките една по една, като навивате тестото по формичката като охлюв. Сложете формата във фризера поне за една нощ, за да стегне много хубаво. Добре е да приготвите и сладоледа от предната вечер.
  5. Извадете тавата и я обърнете с кошничките надолу. Там, където е тестото, сипете в дупките малко топла вода за около 20 секунди. Излейте водата и обърнете тавата. Отделете кошничките, като си помагате с нож. Върнете кошничките във фризера. Сипете двата вида захар в чинийка, разбъркайте и оставете на страни. Извадете малиновия сладолед от фризера.
  6. Загрейте олиото в дълбока малка тенджера. Кошничките трябва да плуват в олиото по време на пържене. Добре е да слагате само по една кошничка, за да използвате по-малко олио. Проверявайте дали олиото е достатъчно загряло.(Сложете дръжката на дървена бъркалка и щом започне да се пържи, значи е готово).
  7. Сложете първата кошничка и изпържете до приятно златист цвят на слаб огън. Веднага посипете със захарта от всички страни. Процедирайте по същия начин и с останалите кошнички. Готовите кошнички сложете в десертни чинии. Гарнирайте с малиновия сладолед. Поръсете с ядки, пресни малини и поливате с топинг по желание. Украсете с прясна мента.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио яйца ванилия сладкарска сметана малини бяло брашно прясна мента шамфъстък кафява захар вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче