Необходими продукти за 6-7 броя кошнички:
- 100 г краве масло
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. кафява захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 1 ванилия
- 4 яйца L размер
- 500 мл олио за пържене минимум
За оваляне:
- 5-6 с.л. бяла кристална захар
- 1 опаковка (10 г) портокалова захар
За малиновия сладолед:
- 250 мл пресни малини
- пудра захар
- 250 мл сладкарска течна сметана
За сервиране:
- пресни малини
- нарязани на дребно ядки шамфъстък или други ядки
- малинов сос или топинг по желание
- пресни листа мента
Начин на приготвяне:
- Пригответе сладоледа като разбиете малините със захарта в блендер или с пасатор. Полученото пюре прецедете през сито и оставете да се охлади за кратко в хладилник. След това го разбъркайте с течната готварска сметана. Малиновия сладолед прехвърлете в подходяща кутия с капак. Сложете във фризера за минимум 3 часа.
- Сипете водата, маслото, захарта и солта в касерола или тенджерка. Сложете на котлона. Щом кипне водата, маслото и захарта ще се разтопят. Тогава сипете цялото брашно наведнъж с ванилията и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се образува тестена топка. Оставете да се охлади за 5-10 минути.
- Добавете след това едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате, за да се поеме добре.
- Вземете тава за мъфини с 12 гнезда и я обърнете с дъното нагоре. Намажете формичките с олио през едно. Преместете тестото в пош с набразден накрайник. Шприцовайте кошничките една по една, като навивате тестото по формичката като охлюв. Сложете формата във фризера поне за една нощ, за да стегне много хубаво. Добре е да приготвите и сладоледа от предната вечер.
- Извадете тавата и я обърнете с кошничките надолу. Там, където е тестото, сипете в дупките малко топла вода за около 20 секунди. Излейте водата и обърнете тавата. Отделете кошничките, като си помагате с нож. Върнете кошничките във фризера. Сипете двата вида захар в чинийка, разбъркайте и оставете на страни. Извадете малиновия сладолед от фризера.
- Загрейте олиото в дълбока малка тенджера. Кошничките трябва да плуват в олиото по време на пържене. Добре е да слагате само по една кошничка, за да използвате по-малко олио. Проверявайте дали олиото е достатъчно загряло.(Сложете дръжката на дървена бъркалка и щом започне да се пържи, значи е готово).
- Сложете първата кошничка и изпържете до приятно златист цвят на слаб огън. Веднага посипете със захарта от всички страни. Процедирайте по същия начин и с останалите кошнички. Готовите кошнички сложете в десертни чинии. Гарнирайте с малиновия сладолед. Поръсете с ядки, пресни малини и поливате с топинг по желание. Украсете с прясна мента.