Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
4 телешки джолан тип oсобуко
2 глави лук
2 стръка селъри
2 моркова
1 консерва от 400 г домати
200 мл вино розе
дафинов лист
стрък розмарин
индийско орехче
сол и пипер на вкус

За ризото:

400 г ориз арборио
1 глава лук
1/2 стрък селъри
100 г вино розе
щипка шафран
50 г масло
50 г пармезан
сол
пипер

Телешкото месо се овкусява със сол, пипер и индийското орехче. Овалва се в брашно и се запържва до златисто. В същия съд се слагат нарязаните лук, морков и селари заедно с розмарина и се запържват. След това се добавя розето, след като изври, връщате месото вътре и слагате консервата с домати и около 600 мл вода. Овкусявате със сол, пипер и дафиновия лист, покривате с капак и оставяте да къкри на бавен огън за 3 часа.

Около 20 минути преди да махнете месото, започвате да правите ризотото. За целта нарязвате лука и селарито на ситно и ги задушавате в зехтин. Добавяте ориза и го запържвате, докато стане прозрачен. След това слагате и виното и като изври, започвате да слагате малко по-малко 800 мл вряща вода, като разбърквате периодично. Когато се сипе последният черпак с вода, слагате и шафрана. Ризотото трябва да е с консистенция на лава.

Изключвате котлона и добавяте маслото и пармезана. Сервирате, като за основа слагате ориза и върху него месото. Може да поръсите с магданоз или със смес от магданоз, кора от лимон и чесън - всичко това счукано в хаванче.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче