Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За заливката:
1/2 чаена чаша масло
3/4 светла кафява захар
10 или 11 кайсии, нарязани на резени (по желание могат да се добавят боровинки)

За кекса:
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1/2 чаена чаша масло
3/4 чаена чаша захар
1 и 1/2 ванилов екстракт
2 големи яйца, оставени на стайна температура поне за 30 минути
3/4 чаена чаша прясно мляко

Загрейте фурната на 180 градуса.

За заливката: Разтопете маслото на умерена температура. Намалете температурата и прибавете равномерно кафявата захар и оставете без да разбърквате за 3 минути. Махнете от котлона и изсипете сместа в кръгла форма (26 см. диаметър). Върху нея разположете разполовените кайсии равномерно.

За тестото: Смесете брашното, бакпулвера, содата бикарбонат и солта в купа. Отделно разбийте с миксер на средна скорост маслото, захарта, ваниловия екстракт до получаване на пухкава смес. Прибавете едно по едно яйцата и разбъркайте докато сместа стане хомогенна. Добавете млякото на 3 пъти като редувате със сместа с брашното. Покрийте заливката равномерно с получената смес. Печете сладкиша от 40 до 45 минути до златно кафяв цвят. След като извадите десерта, още докато е топъл покрийте кръглата форма за печене с чиния и я обърнете, така че долният слой, заливката с кайсии, да остане отгоре. След това оставете да изстине на стайна температура.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче