Обърнат сладкиш с карамел и плодове

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Соня Шатевана 01.08.2016г.

Продукти

За форма с диаметър 26 см, 10-12 порции:

За карамела:

50 г масло
140 г кафява захар
1/2 ч.л. канела
10 сливи
2 нектарини

За тестото:

120 г меко масло
150 г захар
ванилия
3 яйца
240 г брашно
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
200 г заквасена сметана

бадеми
кокос

Начин на приготвяне

За карамела: Маслото се загрява в дълбок съд на слаб огън. Добавят се захарта и канелата и се изчаква до пълното разтопяване на захарта и получаване на карамел. Карамелът се изсипва в приготвената форма и се оставя да изстине. Плодовете се режат - сливите на половинки, прасковата на резенчета, и се подреждат върху карамела.

За тестото: Маслото се разбива със захарта до еднородна смес. Примесва се ванилията. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива. Прибавят се ванилията и сметаната, разбърква се и се прибавят пресятото брашно и бакпулверът.

Тестото се изсипва внимателно върху плодовете с лъжица, за да не се разместят. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути. Сладкишът се обръща още топъл и се поръсва с бадеми или кокос. Изчаква се да изстине и карамелът да попие в тестото и се сервира.

Коментари