Бяла сметанова част:
250 мл прясно мляко
100 г мед
15 г желатин
листа мента
400 г заквасена сметана
100 г кисело мляко
4-5 ягоди
Ягодов мус с кисело мляко:
150 г ягоди
1 с.л. мед
200 г кисело мляко
5 г желатин
Ягодово желе:
150 г ягоди
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар
5 г желатин
Сметанов крем: Прясното мляко се слага на слаб котлон заедно с меда и ментата да заври, бърка се до пълното разтваряне на меда. Желатинът се накисва в студена вода и след като набъбне, се прибавя към млякото. Съдът се отстранява от огъня и течността се прецежда. Сметаната и киселото мляко се прибавят към изстиналата смес и всичко се разбърква до получаване на еднороден крем. Накрая се добавят няколко нарязани ягоди.
Ягодов мус с кисело мляко: Ягодите се загряват с меда, колкото да се разтвори, пасират се и се претриват през цедка. Желатинът се накисва в студена вода и след като набъбне, се прибавя към топлото ягодово пюре. Разбърква се и ако е необходимо, отново се прецежда. Към ягодовата смес се добавя киселото мляко. Разбърква се добре.
Ягодово желе: Нарязаните ягоди се загряват с лимоновия сок и захарта, колкото да омекнат малко. Пасират се, претриват се през цедка и се смесват с набъбналия желатин.
Десертът се подрежда по желание, важното е да се изчаква желирането на долния пласт преди да се постави следващият, за да не се смесят.
Шарените чаши се получават, ако чашата се остави наклонена до желирането на поредния пласт.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност