Черешов сладкиш с бадеми и шоколад

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
70 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 13.06.2016г.

Продукти

пълнозърнесто пшенично брашно - 2 ч.ч.
ядкова пулпа от бадеми (остатъка при приготвянето на ядково мляко) - 1 ч.ч.
ядково прясно мляко от бадеми - 1 ч.ч.
разтопено кокосово масло - 1/2 ч.ч.
олио шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио) - 1/2 ч.ч.
есенция ром - 4-5 капки
ванилов екстракт
канела - 1 ч.л.
тръстикова кафява захар - 1 и 1/2 ч.ч.
разтопен черен шоколад - 100 г
пресни обезкостени череши - 1 и 1/2 ч.ч.

За декорация:
натурален шоколад
1 с.л. олио
филирани бадеми
пресни череши
листа прясна мента
кокосови стърготини

Начин на приготвяне

Смесете в купа брашното, ядковата пулпа, захарта, канелата, есенцията ром и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре, за да се смесят напълно. Добавете млякото, маслото, олиото и шоколада. Отново разбъркайте всички съставки. Накрая прибавете черешите. Изсипете сместа във форма с диаметър 26 см,която предварително сте намаслили или покрили с хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Времето е относително, затова проверете с клечка за зъби, щом се стегне напълно по повърхността. Охладете напълно и отстранете от формата. Преместете в поднос. Декорирайте сладкиша с разтопен на водна баня черен шоколад, към който сте добавили олио за повече блясък. Полейте целия сладкиш. По края посипете филирани бадеми, а в центъра - кокосови стърготини. Поставете тук-там пресни череши и листенца мента.

Коментари