Мраморна торта с ягоди

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
от: Sonya Yordanovaна 05.06.2016г.

Продукти

Кафяв блат:
2 яйца
5 с.л. захар
1 ванилия
3 с.л. брашно
2 с.л. какао
50 мл прясно мляко

Бял крем:
250 мл прясно мляко
3 жълтъка
6 с.л. захар
1с.л. (с връх) брашно
2 ванилии
10 г желатин

Кафяв крем:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
3 с.л. (с връх) брашно
1 ванилия
100 г шоколадов кувертюр (или черен шоколад)
10 г желатин

1 кг ягоди
2 единични пакета бишкоти "Савоярди"
100 мл прясно мляко
500 мл сладкарска сметана
4 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне

Започнете с кафявия блат, като разбиете на пяна яйцата заедно с 3 с.л. топла вода и добавите постепенно захар, ванилия, брашно и какао. Изсипете сместа във форма за торта с откопчаващ се ринг и хартия за печене на дъното. Поставете в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 мин. През това време разбийте всички продукти за белия крем без желатина и сварете при непрекъснато бъркане. Повторете с кафявия крем, като накрая добавите шоколада на парчета и разбъркате до пълното му разтопяване. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение за да не хванат коричка. В отделна купа разбийте сладкарската сметана с пудра захар. След като са се охладили двата крема, във всеки от тях сипете по един разтворен желатин и по 4 с.л. от разбитата сметана, така ще станат с по лек вкус и ще се стегнат. В подходяща чиния/ поднос за торта обърнете кафявия блат, отстранете хартията за печене, сложете отново ринга и сиропирайте с 50 мл прясно мляко. Наредете пласт от нарязани на филийки ягоди и покрийте с половината крем, като сипвате с лъжица шахматно от двата крема. Следва пласт от потопените в прясно мляко бишкоти и отново слой ягоди. Изсипете равномерно целия кафяв крем и отгоре - белия във формата на спирала (охлюв). Вземете дървено шишче или друго подходящо и направете с него в крема криви линии от центъра към периферията, по този начин се получава мраморният ефект на тортата. Оставете тортата да се стегне в хладилник поне 2 часа. Отстранете ринга и украсете с останалата сметана и ягоди.

Коментари