Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
4 единични пакета бишкоти Савоярди
3 кофички по 500 г заквасена сметана
1 кофичка от 500 г кисело мляко (4,5%)
200 мл животинска сметана за разбиване
2 ч.ч. фина кристална захар
2 кг узрели ягоди
500 мл прясно мляко
4 ванилии на прах
4 с.л. пудра захар

Ягодите се измиват, почистват и оцеждат от водата. Около половината се нарязват на филийки, като се реже от върха към широката част - да станат сърцевидни парченца. Другата половина се нарязват на едри парчета. Прясното мляко се затопля и в него се разтварят пудрата захар и 2 от ванилиите.

В дълбока купа се разбиват на ръка заквасената сметана и киселото мляко, добавят се захарта и ванилиите. Животинската сметана се разбива на пухкав крем с малко захар на вкус, внимателно се добавя на ръка към смесените заквасена сметана, кисело мляко, захар и 2 ванилии.

В голяма чиния се подреждат в кръг натопени в прясно мляко бишкоти, намазва се обилно с крем, поръсва се с нарязани на парченца ягоди, пак сиропирани бишкоти, крем, ягоди и така, докато се постави последният ред сиропирани бишкоти.

Най-отгоре и отстрани се измазва с останалия крем, като се запазва кръглата форма. Отстрани се облепва със сухи бишкоти - така се запазва стегната формата на тортата, връзва се красива панделка. Най-отгоре се слага в средата цяла ягода, от външния кръг към нея се подреждат филийките ягодки.

Тортата трябва да престои една нощ в хладилник, за да стегне хубаво и да поеме крема. Става разкошна, лека лятна торта. Приготвяла съм я и без битата сметана, само със заквасена сметана и кисело мляко от по-малкия процент, примерно 3,6%. Става още по-лека, единствено е желателно да не се сиропират бишкотите, а само леко да се напръскат една четка със сиропа, иначе от течността в киселото мляко бишкотите стават твърде напоени.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче