Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блата:

4 яйца
150 г захар
100 г брашно
50 г царевично нишесте
2 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
2 с.л. топла вода
1 пак. ванилия (по желание)

За пълнежа:

500 мл течна сметана (сладкарска)
1 пак. желатин
100 г пудра захар
около 60 г шоколад (по желание млечен,черен)
2-3 банана

За да направим блата, започваме с разбиването на белтъците на сняг. Важно е най-напред да започнем с белтъците. За да станат на сняг, е важно бъркалките на миксера и купата да са сухи и чисти. Първоначално започваме разбиването им на минимална степен, докато леко побелеят, след това постепенно започваме да увеличаваме мощността и добавяме около 3 с.л. от захарта. Разбиваме, докато получим белтъци на сняг.

В друга купа разбиваме жълтъците с двете супени лъжици вода и останалата захар. Разбиваме, докато получим бяла смес. След това добавяме разбитите на сняг белтъци към жълтъците и разбъркваме вече с тел или лъжица много бавно. После постепенно добавяме предварително смесените брашно, царевично нишесте, какво, бакпулвер и ванилии към вече гладкия крем. Продължаваме с бавното бъркане все още с телта, докато получим готово тесто, което изсипваме във форма за торти или тавичка с диаметър между 20-26 см.

Печем на предварително загрята на 180-190 градуса фурна за около 20-25 минути. Можете да проверите дали е готово с клечка за зъби. След като е изпечен блатът, го оставяме настрана, за да може да изстине.

Започваме с приготвянето на пълнежа, изваждаме сметаната от хладилника, защото е важно да е студена когато се разбива. Започваме разбиването отново на минимална степен и когато започне да се сгъстява, бавно прибавяме пудрата захар и увеличаваме мощността на миксера докрай. Разбиваме, докато се получи пухкав крем.

След това започваме с приготвянето на желатина, като го разтваряме в кафена чаша вода, докато набъбне (около 10 минути), след което го затопляме на водна баня на котлона, колкото да се разтопи, защото при температура по-висока от 60 градуса желатинът няма да подейства с желания ефект. След това на тънка струйка, докато разбиваме бавно с миксер, прибавяме желатина към сметаната.
Настъргваме шоколада и също го прибавяме към сместа, като разбъркваме.

След това взимаме вече изстиналия блат и издълбаваме по средата дупка, не много дълбока, като оставяме ръб около 1 см. Натрошаваме издълбаната част от блата и я оставяме настрани. Започваме с пълненето на вече издълбаната дупка като нарязваме бананите на две по дължина и ги редим в дупката, отгоре започваме да наслагваме крема като се стараем да го оформим като купчинка. Когато приключим с тази част, слагаме натрошената част от блата, която сме оставили настрани, и притискаме с ръце за да може да се залепи за крема и продължаваме така, докато покрием целия крем.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче