Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За кейка:

110 г масло
150 г шоколад (млечен)
3 яйца
100 г захар
1 ч.л. какао
щипка сол

За муса:

2 жълтъка
100 г захар
1 ч.л. нишесте
160 мл прясно мляко
ванилия
1 ч.л. нес кафе
5 г (1/2 пакетче) желатин
2 с.л. студена вода
240 мл течна сметана

Посочените по-горе продукти са за кръгла форма с размер 20 см. Смесват се начупеният шоколад и маслото в купа и се поставят на водна баня до разтопяване на шоколада и маслото. Отстранява се да се охлади леко. Отделят се жълтиците от белтъците на яйцата. Прибавят се жълтиците един по един към шоколадовата смес и се разбърква. Добавят се какаото и солта. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг. Добавят се към шоколадовата смес и леко се разбъркват.

Сместа се изсипва в откопчаваща се форма, намазнена с масло. Пече се във фурната на 180 градуса за около 25 минути. След като се изпече, се оставя да се охлади.

За муса се слагат в купа жълтиците и захарта, разбъркват се добре до побеляване и се добавя нишестето. Всичко отново се разбърква. Добавя се топлото мляко. Сместа се поставя в тенжджерка и се оставя на ниска степен на котлона до завиране и образуване на крем като се разбърква периодично. След като се свали от котлона, се добавят ванилията и кафето. Всичко се разбърква. Оставя се да се охлади.

Желатинът се накисва за 10 минути с 2 с.л. вода и след това се загрява, без да завира. Добавя се към крема и се разбърква. Разбиваме сметаната на сняг и се добавя към муса. Внимателно се разбърква. Добавя се върху изпечения сладкиш. Оставя се в хладилника за една нощ или за няколко часа. Изважда се от формата и се поръсва с какао.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче