Усуканица с печени чушки и сирене

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
50 минути
от: Cvetoslava Kirkovaна 10.02.2016г.

Продукти

За тестото:

700 г бяло брашно
1/2 кубче прясна мая
350 мл топло прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1 ч.л. захар
1 с.л.сол
1 ч.л. оцет
100 мл олио

За плънката:

5-6 броя печени червени чушки
200 г краве сирене
лют пипер

Начин на приготвяне

Активирайте маята със захарта в част от прясното мляко и 2 с.л. брашно, пресейте останалото брашно и го смесете със солта, направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и разбитите яйца с киселото мляко, оцета и олиото. Добавяйте постепенно прясното мляко, докато измесите меко и пухкаво тесто.
Намажете го с олио и оставете да втаса за 1 час.

Готовото тесто разделете на 6 топки, всяка топка се разточва на елипсовидна кора, кората се поръсва с плънка от сирене и нарязани на дребно печени чушки, завива се на руло и се усуква, така правите с всички топки, подреждате ги в тава и оставяте да втаса още 20-30 минути. Намазвате с разбития с мляко жълтък и печете на 200 градуса до готовност (около 45 минути). Ако искате да стане пикантна, поръсете с лют пипер, когато слагате от плънката върху кората. Аз направих 3 кори без лют пипер и 3 с лют.

Коментари