Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1,5 – 2 кг свинско месо от плешка с кожа или свински врат
сол
черен пипер
розмарин

За соса:
глава целина (само няколко кубчета се нарязват - 1/3 от цялата глава)
2 моркова (нарязват се на колелца)
15 -20 см праз
2 глави лук
4 скилидки чесън
2-3 шайби телешки джолан
1 щипка ким
200 мл бира.

Хлебни кнедли:
10 яйца
хлебчета
сух магданоз, тъй като пресният би оцветил тестото в зелено
индийско орехче
100 - 150 мл прясно мляко
10 хлебчета (Равни са на около 5 кнедли За всяко хлебче е необходимо по 1 яйде)

Червено зеле:
червено зеле
2 ябълки
2 глави лук
3-4 дафинови листа
5-6 бахар
1 стрък карамфил
2 супени лъжици мармалад от червени боровинки
оцет
червено вино
мандраджийско масло

Рецептата е за 4 души. В месото се втриват сол, черен пипер и розмарин, като се оставя да поеме подправките на стайна температура около час и половина.

Сос:
Зеленчуците се нарязват на средно големи парченца, като се запържват най-добре в мандраджийско масло (Butterschmalz), но може и в зехтин, като към тях се добавят и шайбите от телешки джолан. Продуктите се запържват до получаване на кафеникав оттенък, след което се избутват настрани.

Добавя се овкусеното месо, което трябва да бъде добре запържено от всички страни. Междувременно се прибавя 1 щипка ким. След като месото се запържи хубаво от всички страни, се полива с 1 литър вода. При предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) месото се слага за печене БЕЗ фолио, като на всеки 30 минути е необходимо да се обръща. След около час печене при желание можете да добавите около 200 мл бира. След изпичане, месото се изважда от тавата и се оставя настрани. В тенджера се прецежда сосът от зеленчуците. Ако се налага, сосът може да бъде сгъстен с предварително запържено брашно в масло. След прецеждане връщате месото заедно със соса за още 10-ина минути във фурната.

Хлебни кнедли:

Хлебчетата се накъсват на ситно, като се поръсват със сух магданоз. В купа се разбиват яйцата със сол и щипка индийско орехче, като се прибавя около 100-150 мл прясно мляко. Сместа не трябва да бъде нито прекалено рядка, нито прекалено гъста. Накъсаните в купа хлебчета се поливат и разбъркват със сместа от яйцата. Получава се тесто, което се оформя в средно-големи топки. Оформените вече кнедли се оставят на стайна температура около 30 минути. В тенджера се сварява вода, като кнедлите се поставят едва тогава във водата, когато тя спре да ври и поддържа гореща температура. След завиране на водата, котлона се намалява на средна температура, така че водата да не може да заври отново. Пускат се кнедлите, които е необходимо да врят 30 минути.

Червено зеле:
Червеното зеле се нарязва на тънко и по ширина. Ябълките може да бъдат нарязани и на по-големи кубчета, тъй като се стопяват в процеса на готвене. Главите лук се нарязват по предпочитание. В тенджера се запържва лукът с мандраджийско масло, като се добавят няколко капки оцет (1-2 супени лъжици) и малко червено вино (50-60 мл). Към тях се добавят ч. зеле, ябълките, 3-4 даф. листа, 5-6 т. бахар, 1. стрък карамфил и се покриват с вода. Зелето се вари до пълното му сваряване - минимум около 2 часа. Към края на процеса на варене се добавят 2 супени лъжици мармалад от червени боровинки или боровинки. В отделна тенджера се слага 1 супена лъжица масло с 1 супена лъжица брашно, след запържване се добавя към червеното зеле с цел получаване на кремообразна смес.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче