2 скилидки чесън, нарязани на тънки ивици
2 червени чушки
250 г сварени миди с черупката
10 кралски скариди
400 г бяло пилешко месо, сварено в 2 л вода
250 г ориз
150 г замразен грах
1/2 с.л. колоранте (шафран)
50 мл бяло вино
зехтин
сол
черен пипер
1 лимон
Мидите се варят с малко бяло вино за 2-3 минути, като предварително черупките са измити много добре. В тиган се загрява малко зехтин. Запържват се скаридите и пилешкото месо от всички страни. Посоляват се със сол и пипер и се отделят в друг съд.
В същия тиган се сипва още малко зехтин и се запържват лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза, добавя се и виното. След 1-2 минути се долива 1 чаша от пилешкия бульон, поръсва се със шафран и се добавя и грахът. Прибавя се и пилешкото месо.
След като бульонът се усвои, се добавя и останалият, като това става на части, като се разбърква постоянно. Посолява се на вкус и най-отгоре са поставят мидите и скаридите и се оставя да поври още малко. След като се свали от котлона, паеята се покрива с фолио и се оставя така да престои 5 минути. Ястието се гарнира с резени лимон.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност