Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За тестото:
1 суха мая на Йоткер
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат в него
1 яйце
200 мл прясно мляко
около килограм брашно

За плънката:
400 г шунка
1 малък буркан нарязани гъби
1 малка консерва царевица
5-6 кисели краставички
100 г сирене
1/2 кутия  доматено пюре
чубрица
300 г кашкавал за поръсване

Маята се активира в 100 мл топло мляко със захарта и 1 с.л. брашно. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се на топло, покрито с домакинско фолио. След като удвои обема си, се отделя една част (около 300 г) за центъра на питата, а от голямата част се разточва обла кора.

Поставя се една купичка за център, за да се отбележи, после и една чиния, пак да се отбележи. Пространството между отбелязана купичка и чиния се маже с доматено пюре, слагат се нарязани на ситно всички колбаси и зеленчуци. Центърът, който е от отбелязаната купичка, се разрязва на 8 и така се образуват 8 триъгълника. Хваща се един и се обръща назад и съответно под питата. Така се процедира с всички триъгълници.

От отделеното малко тесто се разточват 4 малки обли кори, намазват се с доматено пюре и пак се слагат колбас и зеленчук. Взима се една, прегъва се на 2 и се свива, като се стиска, за да не се разтваря. И така с останалите. Подреждат се по средата и се получава цвете.

Вече оформена питата се оставя на топло, за да втаса. Маже се с жълтък, мляко и малко олио, поръсва се със сусам и се пече на 170 градуса.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче