Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За тестото:
1200 г брашно (два пъти пресято)
4 яйца (1 жълтък за намазване)
200 мл прясно мляко
1/2 кисело мляко
1 кубче мая
1/2 к.ч.олио
1 с.л.сол
1 с.л.захар
250 г краве масло

За украсата:
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.сол около
1/2 ч.ч.вода (до твърдо тесто)
бои за оцветяване

Замесва се тесто от изброените продукти без кравето масло и се оставя да втаса около 40 мин. Втасалото тесто се разделя на топки, които се разточват и се мажат с маслото. Нареждат се една върху друга на камарки, както са разпределени. От камарката с четирите се реже на триъгълници и се навиват кифлички. От камарката с трите се правят прорези за да се оформи вътрешния кръг. От камарката с двете се прави руло и се нарязва на триъгълници, които се поставят по периферията на питката между кифличките. От другата с двете се правят кифлички и се разпределят в средата. Загъва се и се оставя да втаса отново. През това време се приготвя украсата, като се омесят съставките, се разделя на топчета и се оцветява с боите. Правят се фигурките. Питката се намазва с жълтъка, смесен с 3-4 капки вода и 1 с.л.олио. Поръсва се със сусам и мак. Нареждат се фигурките за украса, които се лепят с вода. Пече се в предварително загрята на 50 градуса фурна на долен реотан 10 мин. и после се увеличава на 160 градуса. След като се зачерви, се покрива с фолио, за да не прегаря. Пече се, докато бодната клечка излезе суха. Готовата питка се намазва с маргарин, за да омекне коричката, като се внимава фигурките да не се мажат и загъва да се задуши.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче