Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 средна зелка
200-300 г праз
450 г микс от зеленчуци
2 ч.ч. ориз
200 мл доматен сок
1 1/2 с.л. чубрица
1 1/2 с.л. джоджен
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
магданоз
3 с.л. универсална подправка
сол олио

Задушаваме в олио праза да омекне и прибавяме микса от зеленчуци. Объркваме няколко пъти и изсипваме ориза за да се запържи и той. Прибавяме доматите и подправките и заливаме с 4 ч.ч.хладка вода. Варим, докато ориза попие водата. Сваляме от огъня и оставяме 20-30 мин. да изстине. Зелката се поставя в тава с кочана към нея. Като внимаваме да не се накъсат, листата се разлистват. Във всяко листо се слага по 2-3 с.л. от сместа и се завива на сарма. Където е дебелата жилка на листото, там остава сармата. И така продължаваме до средата на зелката, където са по-малки листата. Разлистват се 4 листа, да висят върху готовите сарми и средата се отрязва. Поставя се едно листо върху отрязания кочан, изсипва се последната плънка и се завива на сарма с висящите листа. В тавата около зелката слагаме 4 ч.ч.вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. универсална подправка и олио. Поливаме сармите с олио, покриваме с фолио и печем първо в силна фурна 20 мин., а след това - 1 час на 200 градуса. Маха се фолиото и се намазва с четка - с олио и червен пипер. Запича се за 10 мин.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче