Киш с гъби, праз лук и бекон

Категория: / Предястия
Време за приготвяне:
90 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 07.01.2016г.

Продукти

За блата:
300 г брашно
120 г масло (студено)
вода

За плънката:
300 г гъби печурки
1 стрък праз лук
120 г бекон
2 големи (или 3 малки) яйца 
10 с.л. прясно мляко
100 г (по желание)
кашкавал 
2 с.л. зехтин
черен пипер
червен пипер
сол

Начин на приготвяне

Пригответе тестото като стриете маслото с брашното и получите маслени трохи. С малко студена вода замесете меко тесто и оставете да почине. Количеството на водата преценете на око. В голям тиган загрейте зехтина и задушете нарязания на кръгчета праз лук. Добавете бекона, който сте нарязали на кубчета предварително и след това гъбите на филийки. Запържете ги до готовност на гъбите. Подправете с червен, черен пипер и сол на вкус. Може да не слагате червен пипер.

Разпределете тестото по дъното и стените на форма за пай. Може да направите това с ръце или първо да разточите с точилка тестото и след това да го преместите. Не е нужно да намаслявате формата, тестото е достатъчно маслено. Разпределете равномерно цялата плънка отгоре. Разбийте добре яйцата и прясното мляко. Налейте ги върху плънката. Печете в загрята фурна на 200 градуса до покафеняване ръбчетата на тестото.

По желание може да добавите малко преди готовност на киша настърган кашкавал и да запечете на горен реотан до златисто.

Коментари