Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
400 мл прясно мляко
100 мл хладка вода
42 г мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
1 кг пресято брашно
семена за поръсване
олио за намазване
1 жълтък

Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса 30 минути.

Отделят се 2 топчета с големина на ябълка за средата и за пълнеж по края на питката. Останалото се разделя на две части. Всяка се разделя на още три. За външния кръг се разточват на три кръгли кори и, намазани с олио, се нареждат една върху друга, като последната не се маже.

Нарязва се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Хваща се връхчето, промушва се през разреза, краищата леко се подвиват и се навива като кифличка. Нареждат се по стените на тавата. Втората топка, разделена на три, се оформя по същия начин, но след като се изтегли връхчето и се получи листо, двата края в долната част се събират и притискат. Нареждат се листенцата като втори ред, а в средата е топчето.

След 15 минути се намазва с разбит жълтък с малко олио, поръсват се семена. Пече се в загрята умерена фурна на 170 градуса около 55 минути, като към края се покрива с фолио, за да не прегори. Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче