орехови ядки - 60 г
яйца - 2 бр.
кафява захар - 6 супени лъжици
брашно - 6 супени лъжици
бакпулвер - 1/2 чаена лъжица
портокалови корички - 1/2 чаена лъжица
ванилова есенция - 2 капки
ром - 20 мл.
закравена сметана - 500 г
пудра захар - 100 г
захарни фигурки и плодове за украса
Сушените сини сливи, фурми, манго, папая и смокини, нарязани на малки парченца, се смесват с натрошените орехови ядки и по-дребните сушени плодове. Разбиват се яйцата, добавя се захарта, брашното, бакпулвера, портокаловите корички и есенцията. Разбива се добре до гладко тесто. Добавят се плодовете и всичко се разбърква. Изсипва се в намазнена кръгла форма (20 см) и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Извадете и охладете напълно върху метална решетка. Разполовете сладкиша на две хоризонтално, за да получите два блата. Смесете рома с 50 мл студена вода. Разбийте сметаната с пудрата захар на гладък крем. Сглобете тортата като поставите долния блат на поднос или чиния. Сиропирайте с половината сироп и намажете с половината крем. Сложете втория блат и отново сиропирайте и намажете с крем. Украсете със захарни фигури или нарязани сушени плодове. Оставете да престои поне 3 часа на хладно преди консумация.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност