200 г масло
130 г захар
4 жълтъка
200 г брашно
150 г смлени орехи
1/2 пакетче бакпулвер
за крем слоя:
650 мл прясно мляко
4 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
5 с.л. захар
2-3 ванилии
за третия слой ябълки:
1,5 кг ябълки, обелени и настъргани
5-6 с.л. захар
1 ч.л. канела
за четвъртия белтъчен слой:
8 белтъка
16 с.л. захар
150 г орехи
Обелете и рендосайте ябълките, посипете със захар и ги сложете на котлона. Бъркайте и оставете да поврат 10 минути. Махнете от котлона и добавете канелата.
За крема: разбийте жълтъците със захарта, добавете брашното и 100 мл мляко - да стане на гладък крем. Другото мляко сварете и при непрекъснато бъркане добавете към него яйчената смес. Бъркайте да се получи хубав гладък крем. Махнете от котлона и сложете ванилиите.
За блата: разбийте мекото масло със захарта, добавете жълтъците и брашното (може да бъркате с миксер, като използвате бъркалките за тесто). Накрая сложете и орехите, като бъркате с шпатула или с ръка. Получава се меко тесто.
Разстелете тестото в дълбока тавичка с размери 23-32 см, в която сте сложили хартия за печене. Разстилането става с ръка, за по-лесно може да си набрашните дланта. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Извадете и разпределете крема равномерно навсякъде. Върнете във фурната за още 10 минути, като намалите температурата на 150 градуса.
През това време разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Добавете захарта лъжица по лъжица и разбивайте до получаването на меки връхчета. Сложете орехите и бъркайте с шпатула леко, за да не спадне сместа. Като минат 10 минути, след като сте сложили крема във фурната, извадете и разпределете ябълките, върху тях сложете белтъчния сняг. Може с лъжица да направите вълни. Върнете във фурната на 120 градуса около 50 минути, за да се получи хрупкава коричка.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност