Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Баклава с халва и орехи

От Jolie Hduff Jolie Hduff
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 пакет кори за баница
200 г халва

1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. фанта портокал 
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер 
2 ч.ч. ситно нарязани орехови ядки
1 ч.л.канела 
125 г краве масло 

за сиропа:
2 ч.ч. вода 
1 ч.ч. захар 
2 пакетчета ванилия 
1 ч.л. настъргана лимонова кора 


Пригответе плънката като първо нарежете халвата на ситно. Разбийте в купа фантата и захарта. Прибавете към тях на две части брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре и сложете ореховите ядки, канелата и парченцата халва.

Намажете с маслото дъното и стените на правоъгълна тава. Разрежете корите на две и покрийте дъното на тавата с половината от тях като всяка намазвате с разтопеното масло. Изсипете плънката, заравнете добре и покрийте с останалите кори, като също намазвате с масло всяка една от тях. Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати. Сложете я да се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Извадете я и я оставете да изстине напълно.

За сиропа сварете захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилията. Залейте баклавата с топлия сироп и я оставете да го поеме напълно.

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар бяло брашно канела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче