Празнична пита

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
170 минути
от: Валя Луканована 02.12.2015г.

Продукти

2 яйца + 1 жълтък за намазване отгоре
1/2 кубче мая
350 мл прясно мляко
 3 с.л. кисело мляко
1 непълна с.л. сол
1/2 с.л. захар
3 с.л. олио
600 г брашно

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесваме тестото. Оставяме да почине 20 минути и започваме оформяне. Разделяме тестото на 4 топки по 300 г и останалото оставяме за средата. Разточваме 4-те топки на кръгове, намазваме ги с олио (без последната) и редим една върху друга.

Режем на 2 части, като не стигаме до края, а на 1 см от края. Двете части разделяме на 3, после всяка част на две. Така получаваме 12 триъгълника. През един правим прорез в триъгълник и промушваме върха през него. Другите триъгълници ги промушваме отдолу и обръщаме обратно. Петата топка поставяме в средата. Питата втасва един час и печем на 180 градуса за около 45 минути.

Коментари

Последно от: Валя Луканова

Празнична пита