Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
25 бр. лозови листа (буркан от 800 г)
1 ч.ч. ориз
1-2 глави кромид лук
1 морков
6 с.л. светли стафиди
3 с.л. доматено пюре
олио
чубрица
червен пипер
сол



Нарязаният на дребни кубчета лук се задушава в 5 с.л. растителна мазнина до омекване, добавя се настърганият морков, а след него и измитият и отцеден от вода ориз. Щом оризът започне да става прозрачен, към него се прибавят стафидите, доматеното пюре, чубрицата, червеният пипер и солта. Всичко се разбърква добре и се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Котлонът се намалява и сместа се оставя да къкри, докато оризът набъбне и остане на лек сос.

Готовата плънка се оставя да изстине, но не напълно, а в това време се подготвят лозовите листа, като се почистват от дръжките, ако е необходимо. Сармите започват да се приготвят, като в центъра на широката част на листото се слага 1 ч.л. от оризовата плънка, след което се завива последователно от двете страни и се навива към тясната част под формата на пуричка.

Това се повтаря с всички лозови листа и получените сарми се подреждат в подходяща тава, поръсват се с малко растителна мазнина, заливат се с 1 1/2 ч.ч. вода и се слагат да се пекат на 180 градуса за 50-60 минути до изпаряване на водата. По желание готовите лозови сарми може да се гарнират с кисело мляко.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче