Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постни сарми от прясно зеле с жито и сушени домати

От Jolie Hduff Jolie Hduff
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 средно голяма зелка
250 г грухана пшеница (жито)
1 малко бурканче сушени домати в зехтин
1 праз лук
200 мл доматен сос
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус

Отрежете кочана на зелката. Отделете листата и изрежете дебелата централна жила на всяко едно листо. Сложете ги в купа и залейте с вряла вода, за да се попарят и омекнат. Сварете житото в голямо количество вода до почти пълното му омекване. Отцедете го.

Загрейте в голям тиган 3 с.л. от зехтина на сушените домати. Задушете нарязания праз до омекване и прибавете наситнените домати. Подправете със сол, пипер и риган. Добавете житото и разбъркайте всичко добре.

С така приготвената смес завийте сарми с попарените зелеви листа и ги подредете в дълбок огнеупорен съд с капак. Залейте с доматения сос, похлупете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 30 мин., след това махнете капака и печете още 20 минути.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер домати зеле праз риган сушени домати

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче