Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 с.л .лимонова кора
600 мл вода
800 г кафява захар
90 г краве масло
120 мл олио
70 мл газирана вода
1 малък пакет бисквити с аромат на лимон или ванилия
1 лимон
2 с.л.портокалови кори
200 г шоколад
100 г лешници
100 г орехови ядки
1 пакет кори за баница

Първо трябва да се приготви сместа, с която ще се мажат корите. В касерола се смесват олиото и газираната вода да заврят. След това сместа се прехвърля в чиния и се оставя да се охлади. След това приготвяме сиропчето, за да има време, докато правим баклавата, да се охлади. Отново в касерола слагаме водата, захарта и 2-3 шайби от лимона. Вари се 10 минути на слаб огън.

За плънката:

Смесваме натрошения на малки парченца шоколад, натрошените и/или смлени ядки, 2 с.л. кафява захар, бисквити и портокаловите кори. Разбъркват се добре.

Вземат се по 2 от корите и на 3 пръста от началото се поставя метален шиш, който е необходим за доброто оформяне на баклавата. С началото на кората (тези 3 пръста от началото) се покрива шиша (прегъва се нагоре). След това с четка се маже цялата дължина на корите, с приготвената и охладена смес от газирана вода и олио. По дължината на прегъвката се разпределят около 3 супени лъжици от плънката и се завива на руло. За да се получи по-нагъната форма, след като се навие, двата края се избутват едновременно към средата с помощта на ръцете. Поставя се в тавата за печене, като постепенно се побутва шиша внимателно, за да излезе. Така се оформят и другите парчета. С нож нарязваме баклавата на парчета с желаната дължина. Намазваме баклавата обилно с разтопеното масло и печем в предварително загрята фурна на 170 С за около 40 минути. След като се изпече, още топла трябва да се залее с охладения сироп. Добре е да престои една нощ преди консумация. По желание може да я украсите с натрошени ядки, пръчици, разтопен шоколад, топинг или както прецените.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче