Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Многоцветен кекс

От Росинка Петрова Росинка Петрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

3 яйца
4 яйчени жълтъка
4 яйчени белтъка
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
8 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
2 пакетчета ванилия
пудра захар (за поръсване)

Яйцата са общо 7 броя, като 3 от тях са цели, а останалите 4 разделяме на жълтъци и белтъци.

Правят се три кексови смеси.
За първата смес: Разбиват се с миксер до кремообразно 3 броя цели яйца и 4 броя жълтъци с 1 ч.ч. захар. Добавя се олиото, 1 ч.ч. от брашното и бакпулвера и ванилията. Разбърква се с шпатула до пълно хомогенизиране. Тази смес се разделя на две половини.

За втората смес: Взима се едната половина от направената вече кексова смес и към нея се добавя 1 с.л. от какаото, като се разбърква добре.

За третата смес: Разбиват се на сняг 4 броя белтъка с останалите половин чаши захар и брашно.

Пo-голяма форма за кекс с дупка се намаслява и поръсва с брашно. Изсипва се равномерно първо кафявата смес, отгоре върху нея се изсипва бялата (белтъчната), без да се разбърква, и върху нея се поръсва през цедка какао да покрие равномерно цялата бяла смес. Върху поръсеното какао се изсипва внимателно жълтата кексова смес (първата, която разделихме на половини). Кексът се пече на 170 градуса за 40-50 минути, до суха клечка. Вече изпечен, се оставя да се поохлади и се обръща в чиния. По желание се поръсва с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца бяла захар пудра захар ванилия какао бяло брашно бакпулвер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче