Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашна лютеница

От Янко Костов Янко Костов
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

10 кг чушки/пипер
4 кг патладжан
6-7 кг домати (2 кг доматено пюре)
1 ч.ч. чаша олио
3 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. захар


Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 кг домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане лютеницата по-гладка.

Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената смес трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.

Изпечете чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност, е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат пиперът и патладжанът характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. За да постигнете желания аромат на изпечени на жар зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища.

След като изпечете чушките и патладжана, ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.

Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче не всеки има възможност да запали огън в двора, за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята у дома. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути.

Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте веднага. Бурканчетата трябва да варят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата се покрият с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври, трябва да поврат 15 минути.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер олио домати бяла захар чушки патладжан кимион

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче